© Unsplash

Тези правила могат понякога да бъдат доста странни. Храненето в чужбина може да ви накара да се почувствате доста неспокойно поради странните и непознати обичаи. Затова най-добре се запознайте с някои от тях:

Италия - Не поръчвайте капучино след хранене

Италианците никога не консумират млечна напитка след хранене, тъй като млякото спира храносмилането. Затова винаги поръчвайте капучино преди хранене.


Япония – Не оставяйте пръчиците за хранене прави и не пренасяйте храна с тях

Ако сте планирали екскурзия до Япония знайте, че никога не трябва да прехвърляте храна на някого използвайки пръчици. Това се асоциира с ритуал, извършван по време на погребения. По същата причина другото нещо, което би се сметнало за крайно грубо е оставянето им прави в купата с ориз. Тъй като по време на погребения в Япония купата с ориз на покойника се поставя пред ковчега с пръчиците забодени в нея.


Танзания - Никога не бъдете точни

Точността често се смята за добро качество, но в Танзания, спазването на точното време се счита за обида към домакина. Трябва да закъснеете поне с 20 минути за обяд или вечеря.


Близкия изток, Индия и части от Африка - Не яжте с лявата си ръка

Ако случайно посетите тази част на света, уверете се, че ядете само с дясната си ръка. Лявата ръка е строго забранена, защото се използва в тоалетната и често се смята за нечиста. В Южна Индия дори не трябва да докосвате чинията с лявата си ръка, докато ядете.


Тайланд – Не поставяйте храна в устата си с вилица

Според етикетите при хранене в Тайланд, вилицата се използва за поставяне на храна върху лъжицата. Поставянето на вилица в устата се счита за невъзпитано в Тайланд.


Казахстан - Не очаквайте пълна чаша чай

Този хранителен етикет се проследява в Казахстан. Ако вашият казахстански домакин ви сервира половин чаша чай това е добър знак. Сервирането на пълна чаша е знак, че може да той иска да си тръгнете.


Грузия - На традиционния празник е грубо да отпиете от виното си

На празника Супра традицията е задължително да има тост, иначе не можете да отпиете от виното си. Един тост може да продължи и половин час, но може да си пийнете чак, когато той свърши като минималното количество тостове по време на Супра е 10 – 12.


Китай – Не режете спагетите

Ако планувате да отидете в Китай трябва да сте наясно, че се смята за неучтиво да режеш спагетите по време на ядене. Дължината им символизира дълъг живот, а рязането им - неговото съкращаване.


Мексико – Никога не яжте тако с прибори

Мексиканците смятат, че яденето на тако с вилица и нож изглежда глупаво и, още по-лошо, снобарско - нещо като ядене на бургер със сребърни прибори. Така че бъдете учтиви: Яж с ръцете си.


Русия – Никога не смесвайте и не отказвайте водка

Пиенето на водка в Русия винаги трябва да бъде без никакви разредители, дори без лед. Добавянето на каквото и да било в напитката се счита за замърсяващо нейната чистота (освен ако не е бира, водка+бира=невероятен коктейл „йорш“). Отказването на питие също е лош знак. Да предложите на някого напитка е знак за доверие и приятелство, добра идея е да я приемете, дори и да е 9 сутринта.


Португалия - Не питай за сол и черен пипер

Отидете ли в Португалия знайте, че ако солта и черният пипер не са на масата, не трябва да питате за тях. Смята се за обида към готвача и неговия начин на подправяне.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #правила за хранене по света
Любопитно Споделете Споделете