Планетата на общуването, Меркурий, ще се движи ретроградно в Овен от 1 април до 24 април 2024 г.

Меркурий, планетата на общуването, е известна с хаотичната енергия, която носи по време на ретроградните си фази. Тези фази се случват приблизително три пъти годишно и траят около три седмици всяка. Възможно е да се наблюдават неразбирателства, закъснения и разочарования в области, свързани с комуникацията, технологиите и пътуванията. Избягвайте важни решения, подписвания на договори или пътувания, ако е възможно.

Когато ретроградния Меркурий е в Овен - огнена зодия, известна със своята импулсивност и напористост, може да се появи склонност общуването да стане по-директно, може би дори нападателно. Хората са склонни да говорят, преди да обмислят думите си, което може да доведе до недоразумения и конфликти. Преобладаващо е желанието за говорене и нежеланието за слушане. Важно е да се осъзнае този фактор, за да се избегнат ситуации, в които не се чуват гледните точки на другите.

Освен това Овенът е зодия, тясно свързана с действието и инициативата. По време на ретроградния Меркурий в Овен е възможно импулсивно започнатите планове и проекти да се нуждаят от преразглеждане или преоценка. Вместо да бързате с нови начинания, това е добър момент да се обърнете навътре и да обмислите целите и стратегиите си.

Огнените зодии (Овен, Лъв, Стрелец) може да усетят тази ретроградност по-силно от останалите. Те може да изпитват безпокойство, импулсивност в общуването и нетърпение. За земните зодии (Телец, Дева, Козирог) е характерно силно неудовлетворение от вземането на решения, несигурност и колебание. Тази ретроградност може да бъде добър момент за огнените зодии да поработят върху темперамента си, а за земните - да се отпуснат и да приемат спонтанността.

Тази ретроградност не се изчерпва само с неразбирателства и закъснения. Тя ни поднася и възможност за преосмисляне на стари идеи, за връщане към корените и за възраждане на позабравени страсти. Нека се възползваме от нейната интроспективна енергия за личностно израстване.

Съвети за зодиите:

 • Овен: Преосмислете подхода си към партньорствата, преди да предприемете импулсивни действия.
 • Телец: Не позволявайте на другите да диктуват живота ви. Споделете ясно своята истина.
 • Близнаци: Проверявайте всичко два пъти и дайте приоритет на активното слушане, за да избегнете недоразумения.
 • Рак: Търпението е от ключово значение. Съсредоточете се върху емоционалната яснота.
 • Лъв: Прегледайте отново минали творчески проекти и разпалете отново стари страсти.
 • Дева: Бъдете гъвкави по отношение на рутинните неща и очаквайте закъснения.
 • Везни: Фокусирайте се върху своето собствено спокойствие, за да се справите с потенциални комуникационни конфликти.
 • Скорпион: Старият емоционален багаж може да се появи отново.
 • Стрелец: Внимавайте с темперамента си и мислете, преди да говорите.
 • Козирог: Вземете си почивка от технологиите и се съсредоточете върху основополагащи проекти.
 • Водолей: Очаквайте проблеми и недоразумения в групови ситуации.
 • Риби: Успокойте се и изяснете мислите си, за да избегнете недоразумения.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!