Топазът е един от най-старите минерали, използван за украшения и лечение. През Античността е бил символ на власт и мъдрост. В английската кралска корона са вградени над 480 топаза.

Някога наричали топаза "камък на придворните", защото вярвали, че помага на приближените до императора да получат колкото се може повече привилегии. Смята се, че този камък дарява на своя притежател способността да предвижда събитията. А умението да виждате нещата в перспектива, способността да отстоявате интересите си и да влияете на околните, са незаменимите качества на добрия бизнесмен.

Като се вземе предвид и че топазът има свойството да укротява емоциите, да успокоява ума и да прави мисълта ясна, то със сигурност може да се каже, че този камък е най-добрият помощник на деловия човек.

Топазът дава изключителна подкрепа при ораторски изяви, както и при визуализация. За него се казва, че фасетите и краищата на кристала му притежават и положителна, и отрицателна енергия, чрез която може да се изпрати желание към вселената, което след това да се материализира на Земята.

Освен това топазът дарява на своя притежател и някои твърде важни за успешния бизнес качества, като великодушие, честност и порядъчност.

Топазът може да е и розов, син, червен, виолетов, дори зеленикав, но само златисто-жълтият помага в бизнеса.

На златистия топаз се приписва и способността да прогонва тъгата, да вдъхва бодрост и оптимизъм. Камъкът е благотворен за търсещите слава, тъй като придава очарование и увереност, гордост от постигнатото и същевременно запазване на щедростта и откритостта. Той спомага за преодоляване на ограниченията и за реализиране на големи планове.

Наричат го и "камък на психолозите", тъй като засилва способността да предразполагате околните.

Психологически топазът помага за разкриване на собствените вътрешни ресурси. Той ви прави доверчиви и приятелски настроени към другите, изпълнени с желание да споделите късмета си и да разпръсквате светлина навсякъде. Негативността бяга от изпълващия с веселие топаз. Камъкът поощрява откритостта и честността, себереализацията и самоконтрола, подтиква към развитие на вътрешно знание. А преуспелият човек е преди всичко добър психолог, който умее да печели доверието на своите делови партньори и клиенти.

 • Отлично средство за пречистване на аурата и за релаксация, топазът освобождава от напрежението на всяко ниво и може да ускори духовното развитие в случаите, когато е затруднено.

В ментално отношение топазът допринася за разрешаването на проблеми. Той ви помага да осъзнаете влиянието си, придобитото с тежък труд и житейски преживявания знание. Камъкът притежава способността да вижда и цялостната картина, и дребните детайли, определяйки каква е взаимовръзката между тях. Спомага за изразяване на идеи и дава прозорливост.

Лечебни свойства на топаза:

 • Топазът може да бъде използван за изследване на здравословното състояние, помага на храносмилането и в борбата с анорексията, възстановява усещането за вкус, заздравява нервите и стимулира метаболизма.
 • Света Хилдегард от Бинген препоръчва тинктура от топаз за премахване на замъгляването на погледа.
 • Синият топаз, разположен върху гърлото помага на добрия изказ. Това е идеалният цвят за медитация Той помага да водите живот съгласно вашите собствени стремежи и гледни точки. Камъкът настройва енергиите към ангелите на истината и мъдростта. Помага да разберем сценария, по който живеем, и да разберем къде сме се отклонили от собствената си истина.
 • Украшение от син топаз активира имунната система за справяне с хронично възпаление на сливиците, както и с говорни проблеми.
 • Безцветният топаз улеснява осъзнаването на мислите и делата, раздвижва застоялата енергия. Съдейства за пречистване на емоциите и изясняване на действията.
 • Розовият топаз е камъкът на надеждата, нежно отстранява старите неразположения и премахва препятствията, които пречат на доброто здраве.

 • Топазът се носи се на безименния пръст.
  Вградени в злато,
  всички цветови варианти на топаза действат отпускащо, прогонват раздразнителността и лошото настроение.
 • Широк ценови диапазон при топазите. Различните топази според цвета и карата си имат различна стойност, която варира в пъти. Смята се, че розово-жълтите камъни, добити в Бразилия, са най-качествени и съответно – с най-висока цена. Именно заради стойността си те носят и името „империали“. Когато са обработени, цената им може да достигне от около 80 до 3000 евро за един карат. Някои камъни с лилава и червена окраска обаче „бият“ бразилските, като скачат над 600 евро за карат.
 • Безцветните, небесносините и вишневите топази са доста по-евтини. Един сравнително нормален по размер топаз ще струва около 100 лева. Заради тези цени много често може да чуете бижутерите да казват, че този камък има широк ценови диапазон и абсолютно всеки е способен да избере екземпляр, който да отговаря на финансовите му възможности.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #топаз #бизнес #минерал
Любопитно Споделете Споделете