Bluetooth технологията е полезен инструмент, който се превърна в основен елемент в 21-ви век. Но се чудили ли сте някога защо го се нарича така?

Историята на произхода на името, датира от хилядолетие, преди тази технология да бъде разработена в края на 90-те години.

Изглежда идеята за името е на член на екипа, който е създал Bluetooth, инженер за мобилни компютри на Intel, на име Джим Кардач. Според Кардач той чел книга за викинги по това време и черпил вдъхновение от определена историческа фигура.“Bluetooth е заимстван втори крал на Дания от 10-ти век, крал Харалд Блутут (Харалд I или Харалд Синия зъб); който е известен с това, че обединява Скандинавия, точно както ние възнамерявахме да обединим компютърната и клетъчната индустрия с безжична връзка с малък обхват, ”спомня си той в статия от 2008 г. за EE Times.

Харалд I действително управлява Дания в средата и края на 900-те години. Смята се, че той е допринесъл за разпространението на християнството на преди това езическите територии, както и за обединяването на различни лидери чрез мирни преговори.

Логото на Bluetooth е комбинация от инициалите „H“ и „B“, написани в скандинавски руни.За тези, които се надяваха произхода на „Bluetooth“ да има нещо общо със сини зъбите, може би имат късмет. Някои източници твърдят, че скандинавският крал е наричан „Blåtand“, тоест „Bluetooth“, защото е имал мъртъв, синкав зъб, но други предполагат, че „Bluetooth“ е лош превод на „Blåtand“, който би могъл да значи тъмнокож мъж.

Въпреки че „Bluetooth“ първоначално е трябвало да бъде само кодово наименование на технологичния проект, той в крайна сметка не се променя. И так Bluetooth технологията и скандинавската история завинаги ще бъдат свързани.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #технологии #bluetooth
Любопитно Споделете Споделете