Българските народни вярвания определят двете седмици между Коледа и Богоявление като времето на вампирите, таласъмите, самодивите и други демонични сили. Това се свързва с библейското повествование, според което това е периодът от раждането на Христос до неговото кръщение.

В този период нечистите сили се чувстват безнаказани и напускат подземния свят, за да вършат пакости и тормозят хората.

Тези дни се наричат “мръсни" или "поганни" дни.

През тези две седмици не бива да се замръква, защото човек става почти сигурна жертва на злите духове. Не се извършват кръщавки, венчавки и панихиди.

Същевременно мръсните дни са време за почивка и веселие. През тези дни жените не бива да предат, тъкат или шият. Единственото им задължение е да слагат трапезата на следващите един след друг празници. Мъжете също не бива да се занимават с нищо друго, освен да нахранят и напоят добитъка.

В тези дни из селските улици и мегдани обикалят дружините на кукерите или бабугерите. Техните звънци и страховити одеяния от стари дрехи и кожи на различни диви и домашни животни имат за цел да прогонят не само “вънкашните" -тоест злите духове, но и болестите.

Маските на бабугерите са два типа - на животни и на някакви персонажи - дявол, поп, булка, арапин. В къщата се пуска само “булката", която символично измита злото от дома, а стопаните й дават пари в отплата.

В някои къщи крадат булката и я скриват, защото се вярва, че тогава годината ще е плодородна. Тогава бабугерската дружина гони крадците, а стопанинът плаща двоен откуп.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #поверия #сватба
Любопитно Споделете Споделете