Дъгата символизира единството и всемирната хармония, твърдят древните мъдреци от Изтока, създали учение на небесната дъга, подобно на днешната психология.

Според предпочитанията на човека към един или друг цвят те определят характера, темперамента и отношението му към света. Предлагаме ви някои от техните тълкувания, които ще ви помогнат да разгадаете характера на своя събеседник. Достатъчно е да го попитате кой е любимият му цвят.

БЯЛО

Бялото отразява всичко, затова намеква за известна несигурност и нужда от покровителство. От друга страна, на този цвят се приписва силата да отблъсква всякакви, включително негативни, влияния. Заради това по традиция булките и бебетата се обличат в бяло. Често той издава, че човек се бои от действителността, не приемат света такъв, какъвто е и иска да избяга от него. Но предпочитанието към бялото не винаги говори за беззащитност. Напротив, срещу вас може да стои и човек, който съзнателно се стреми да доминира над околните.

ЧЕРНО

Черното поглъща всичко и може да бъде тълкува като способност да приемаш безусловно околните. От друга страна то също може да бъде знак, че човекът се нуждае от енергична приятелска подкрепа, за да за да реализира заложбите си. Често черният цвят говори за старателност и любознателност. Това е цветът на общителните хора, които са винаги готови да откликнат на проблемите на другите.

ЧЕРВЕНО

Червеното издава силна воля и решимост да се пребориш с живота така, че да извлечеш максимална полза от него. Хората, които го обичат, са жизнени, динамични, стъпили здраво на земята. Добре знаят какви цели преследват и как да ги постигнат. Умеят да подредят живота си според обстоятелствата, без да се опитват да ги променят.

ВИОЛЕТОВО

Виолетовото подхожда на духовните личности. Но тези хора не са съзерцателен тип - напротив, кипят от съзидателна енергия, която умеят да подчинят на универсалните, природни закони. Рядко се оставят на обстоятелствата, напротив - променят ги в своя полза. Но медалът има и обратна страна. В стремежа си да вършат всичко както трябва те понякога изпадат в крайности. И започват с перфекционизма си да пречат и на себе си, и на околните.

СИНЬО

Синьото има славата на най-одухотворения цвят. То хармонизира, смекчава противоречията, обединява противоположни на пръв поглед енергии. Хората, обичащи синия цвят, често са обвинявани в конформизъм. В очите на околните изглеждат слабохарактерни и винаги готови на компромис. Каква заблуда! Истината е, че живеят в пълно съгласие със самите себе си, защото се приемат именно такива, каквито са. Носители са на универсална жизнена енергия и въздействат много благотворно върху околните. Но често не успяват да реализират заложбите си. Енергията им, макар и силна, понякога не може да бъде впрегната в съзидателни действия. Тогава стават завистливи и търсят на всяка цена чуждото признание, но не търпят никаква критика.

ОРАНЖЕВО

Оранжевото подхожда на общителните и весели хора, които обичат насладите и умеят да се радват на живота. Те поддържат стабилни взаимоотношения с околните, но често единствената им цел е да си прекарват приятно времето. Приличат на "сините" по това, че понякога вродените им дарби остават нереализирани. Ако превърнат това в свой личностен проблем, стават заядливи и агресивни в общуването, престават да уважават чуждото мнение и държат единствено на своето.

ЖЪЛТО

Жълтото - цветът на слънцето, издава мислителите, философите, хората с аналитичен ум. Неслучайно в Китай това е императорският цвят, който символизира мъдростта на владетеля. Но за да постигне мъдрост, човек преминава през възходи и падения, осъзнава техния смисъл и ги приема. Много хората, които търсят съзнателно тази мъдрост, си остават приковани към тъмната страна на живота, без да приемат пречистващата сила на натрупания опит. Това ще рече, че обичащите жълто имат склонност да попадат в сложни житейски ситуации. Не винаги обаче знаят как да излязат от тях, а често напълно се отказват да търсят изход. Тъмните нюанси на жълтото пък намекват за хора, които твърдят че се ръководят от чувствата си, а всъщност следват много стриктно логиката на точно направената сметка.

ЗЕЛЕНО

Зеленото издава способността всичко материално да се гледа откъм духовната му перспектива. Това са хора земни и логични, които обаче никога не забравят, че нещата имат и своя божествен смисъл. Точно заради това умеят да изпитват истинско удовлетворение от себе си, от постигнатото, от живота си въобще, независимо как се е подредил. Тези личности кипят от творческа енергия. Притежават и способността да се жертват заради другите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #приятество #цвят #характер
Любопитно Споделете Споделете