© Unsplash

Валентин от Терни бил свещеник през трети век, който служил на християните в древен Рим. Съществуват различни разкази, в които подробно се описват събитията, които водят до това той да стане мъченик и впоследствие да е обявен за светец от Католическата църква.

Едно от най-разпространените сведения твърди, че Валентин се противопоставя на римския император Клавдий II. Императорът забранил младите мъже да се женят, тъй като смятал, че те ще бъдат от по-голяма полза на бойното поле, отколкото у дома.

Някои източници подробно описват откровеното противопоставяне на Валентин на този закон и как той тайно жени млади двойки. Това е тежко престъпление в очите на императора и свещеникът е обезглавен на 14 февруари.Въпреки гнева на императора, католическата църква почита Валентин за жененето на двойки, които спазват християнската вяра. Така Валентин е официално признат от църквата за светец след смъртта си. Свети Валентин оттогава се свързва с любовта и романтичните традиции на Деня на влюбените.

Заедно с тези събития някои смятат, че историята на Деня на влюбените може да се корени в древен римски фестивал, наречен Луперкалии. Фестивалът, който се отбелязвал всяка година от римляните на 15 февруари - празнува плодородието. Участниците във фестивала пречиствали града от зли духове, за да увеличат плодородието и да донесат просперитет на селата си.Езическият фестивал е известен още като „dies februatus“, което означава „ден на пречистване“, от където идва и името на месец февруари.

Свещениците на бога Луперкус - луперците - принасяли в жертва кози и кучета, а след това мажели челата си с кръвта на животните. След това тези мъже тичали около Палатинския хълм голи, удряйки всяка жена, която се приближила до тях, с кожи от животните, които са пожертвали. Свещениците вярвали, че удрянето на жени с животинските кожи ще гарантира, че те ще имат много деца.

Въпреки че концепцията за Луперкалии може да се различава значително от съвременното ни разбиране за Свети Валентин, двете са тясно свързани.

Честванията на Луперкалии завършват около 5 век, след възражения, направени за фестивала от папа Геласий I. Папата упреква езическия фестивал, описвайки онези, които участват в него като „мерзостни и вулгарни, гнусни и от най-ниския ред“.© Pixabay

Празникът на деня на Свети Валентин на 14 февруари е официално обявен от папата през 496 г. сл. Хр., което кара някои да смятат, че той ефективно е заменил Луперкалии с празника, почитащ свети Валентин.

Първото доказателство за Деня на влюбените с романтични конотации е през 14 век, чрез поезията на Джефри Чосър. Уилям Шекспир също споменава Деня на влюбените в работата си, като Офелия говори за деня в неговата пиеса на “Хамлет” от 17 век.

Денят на Свети Валентин, както го познаваме днес, започна да се оформя през 19-ти и началото на 20-ти век, благодарение отчасти на бума на индустриалната революция. През 1913 г. Hallmark Cards в Канзас Сити, Мисури, започва масово производство на картички за Деня на влюбените, което поставя началото на комерсиалната страна на празника. Десетилетие по-късно, производителя на шоколад Ръсел Стовър има новаторската идея да продава шоколади в кутии във формата на сърце.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #свети Валентин
Любопитно Споделете Споделете