Тенденциите показват, че все повече млади професионалисти предпочитат да работят от вкъщи. А все повече професии се възползват технологиите като Skype и преносимото WiFi. 3.9 милиона американци са работили от дома си поне половината от времето през 2018, това са 2.9 % от цялата работна сила САЩ, според данни от Flexjobs.

Когато става въпрос за работа от вкъщи хората си задават много въпроси: “Ще мога ли да си свърша работата?”, “Ще бъда ли мотивиран?”, “Ще мога ли да се концентрирам?” и тн. Всичко това зависи от характера ви. Всъщност според новаторски ново изследване публикувано в The European Journal Of Work And Organizational Psychology всичко това зависи от тези две личностни черти.

Учени от университета Бейлор, наблюдаваха над 400 възрастни, които работят дистанционно в две проучвания, търсейки колко стресирани или под напрежение са, и какъв вид личност са. Те използват две личност мерки, които са част от психология в продължение на десетилетия: автономия, или колко е независим човек и колко добре се справят без постоянен надзор и емоционална стабилност или как се справят с предизвикателства.

Водещият автор, д-р Сара Пери, обясни в прессъобщение, че емоционалната стабилност мери как се реагира на проблемите: "Ако нещо стресиращо се случва на работното място, лице, което има високо ниво на емоционална стабилност ще постъпи спокойно, ще остане положително настроено и ще намери решение. Лице с ниско ниво на емоционалната стабилност може да се разочарова и се обезсърчи, и да изразходва енергията си с тези емоции, а не за справяне с изразходвайки енергия с тези емоции, а не по въпрос.”Хората с висока автономия и емоционална стабилност се справят най-добре с работа далеч от офиса. Ако се замислите това е напълно логично: дистанционните работници не могат да бъдат постоянно свързани с шефовете си и често им се налага сами да вземат решения и да работят самостоятелно през повечето време. Без силно чувство за самостоятелност и способността да сами да се справят с малките и големите проблеми работа от разстояние е много трудно нещо.

Емоционална стабилност е малко по-сложна за разбиране. От една страна изглежда, че една интензивна офис среда ще бъде трудна за хора, с по-ниски нива на емоционална стабилност, отколкото работата от вкъщи където са те ще бъдат най-спокойни. Но данните говорят друго. Изглежда всъщност, че хората, които са изключително независими, но имат ниско ниво на емоционалната стабилност са всъщност по-уязвими когато работят от вкъщи. Имането на по-голямо чувство за автономия, изглежда, не ви спестява от намирането на дистанционна работа стресираща, ако не се справяте добре с малките проблемчете и се депресирате от всеки малък временен неуспех.

Това проучване дава важна информация, ако обмисляте да работите на свободна практика или да работите от дома си, или дори да се възползвате от политиката на вашия офис за гъвкавост. Ако имате правилните личностни черти, за да го направите да работи, отдалечената работа може да бъде вашият шанс наистина да процъфтите. Ако не притежавате автономност и емоционална стабилност тогава офиса вероятно е мястото, където вашите таланти блестят.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!

Любопитно Споделете Споделете