© Сн.: Pixabay

Значението на числото 40 в различните култури

Ще бъдете изненадани, но числото 40 се смята за нещастно число в много култури и религии.

Например, Моисей е водил народа си през пустинята в продължение на 40 години. Дъждът, причинил Големия потоп, който е изпратен на хората като наказание, също продължава 40 дни.

В Източна и Централна Азия числото 4 се счита за символ на смъртта. В азиатските болници изобщо няма номера 4 и 40 - те се пропускат при номериране на стаи и етажи. Може да се каже, че 40 е аналог на числото 13 в западната култура.

Числото 40 и народните вярвания

Според народните вярвания новороденото бебе не трябва да се показва на други хора в продължение на 40 дни, защото се смята, че душата на малкото човече все още не е пуснала корени в нашия свят.

Също на 40-тия ден след смъртта се прави помен за починалия. Всичко това предполага, че числото 40 има свещено значение, което е свързано с енергиите на живота и смъртта.

Друго поверие гласи, че ако отпразнувате четиридесетия си рожден ден, може да не доживеете до 50 години.

Има и друга теория, която е популярна сред хората. Мнозина смятат, че на 40-годишна възраст, ангелът пазител напуска човека и той е оставен на милостта на съдбата, да се справя сам.

Числото 40 – научно обяснение

Дори представителите на науката са също от хората, които не празнуват четиридесетгодишнината си. Защото според науката на тази възраст настъпва промяна в съзнанието или така наречената криза на средната възраст - за повечето хора тя настъпва точно на 40 години.

На 40-годишна възраст завършва и образуването на префронталната кора на мозъка. Това означава, че ще бъде много по-трудно на човек, след тази възраст да придобиете нови знания - поради тази причина се препоръчва мозъкът да се тренира още от ранна възраст.

© Сн.: Pexels
  • Разбира се, не можем да пропуснем и най-логичното обяснение. В миналото продължителността на живота на хората е била много по-ниска и 40 години се считали за преклонна за уважение възраст. Поради тази причина честването на 40-годишнината се смятало за покана, приближаване към приближаващата старост.
Днес по-суеверните не правят опити да предизвикват съдбата и са категорични, че и има много поводи за празнуване, за да рискуват с шумно и пищно отбелязване на 40-тата годишнина.
Психолозите съветват: Ако у вас има дори грам съмнение, то най-добре да пропуснете 40-тия си рожден ден!

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #40 години #рожден ден #поверия #суеверия #народни вярвания
Любопитно Споделете Споделете