Семейство: Вечерникови (Nydaginaceae)

  • Бугенвилеята е известна и под друго име - „Хартиено цвете“ - заради тънките бракти (прицветници), които приличат на хартиени.
  • Родина на бугенвилията са високите южноамерикански плата, където френският адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811) открил това растение и го пренесъл в Европа.
  • Бугенвилията е издръжливо, пълзящо-увивно растение, което се катери посредством закривени бодли.
  • Повечето хора смятат за ярки пъстри цветове, които съвсем не са цветове, а ярки листа, които скриват невзрачните кремави цветове.
  • Листата на бугенвилията са овално заострени, достигат дължина до 13 см и са широки около 4 см. Всяка китка от три цветчета е обкръжена от три или шест прицветника в различни нюанси - пурпурно, розово, жълто или бяло обграждат недотам красивите бели цветове.

Как да се грижите за Бугенвилея (Bougainvillea):

Светлина: Бугенвилията обича силна светлина през всички сезони, но не харесва силния вятър. Много добре и влияе пряката слънчева светлина, затова трябва да бъде изнесена в двора или на балкона, щом започне хубавото време. През зимата я дръжте на светло и прохладно място при температура 5 - 8 градуса.

Температура: Температурата трябва да е над 20°С, но е по-ниска от 5 °С през зимата.

Поливане: Бугенвилията може да изгние и загине от преполиване. Поливайте редовно в сезона на вегетация като оставяте почвата да засъхне преди да полеете отново, и по-пестеливо през зимата, ако растението е на хладно.

През лятото е добре да се полива обилно с топла вода сутрин.

Бугенвилията обича високата влажност, затова може да се пръска около нея, като се внимава водата да не попада върху прицветниците.

Поливането на растението рязко се намалява, като през декември и януари може да бъде напълно преустановено. Пръскане в този период е необходимо, само ако растението се държи в топла стая, в която въздухът е сух.

Торене: До август се наторява със слаб разтвор на азотен тор на всеки две седмици от пролет до есен. Не торете през останалата част от годината.

Размножаване: Размножаването става през лятото с едногодишни стъблени резници с няколко пъпки, които се вкореняват при висока температура и влажност на въздух.

Пресаждане: Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години, а по-възрастните на 3-5 години, като се внимава да не се наранят корените. Посадена в голям съд, бугенвилията може да достигне до 3 м височина.

Почва: Почвата трябва да е добре да се отцежда, но да задържа достатъчно влага. Идеалната смес съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък. Добре е да се направи хубав дренаж – например от 2-3-сантиметров слой керамзит.

Още съвети по отглеждането на Бугенвилея (Bougainvillea) :

  • Бугенвилията има нужда от стабилно скеле за катерене. Ако се разраства прекалено много, се подрязва.
  • Отглеждайте бугенвилеите в не много големи съдове, защото се влошава цъфтежът за сметка на листната маса и новите клонки. След прецъфтяването младите клонки се подрязват на 4-6 пъпки.
  • През зимата дръжте бугенвилията на светло и прохладно място (5-10°С). Прибира се с изсъхнала коренова туфа. Твърде дългите издънки се отрязват. Когато листата изпадат, вече не се полива и не се допуска корените да изстиват, тъй като загниват. Пожълтелите листа се отстраняват редовно.
  • За да цъфне възможно по-рано, бугенвилията се поставя през март до слънчев прозорец.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #бугенвилея #Как да отгледате