© pixabay

Освен Благовещение, както е отбелязан в християнския календар, денят се нарича още Благовец, Благоец, Благостене, Благовден, Благощение, Половин Великден, Куковден.

На Благовещение имен ден празнуват всички, които носят името Блага, Благо, Благой, Благовест, Благовеста, Благомира.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Въпреки, че е религиозен празник, през годините са се запазили много любопитни обичаи и поверия, свързани с Благовец. Ето някои от тях:

  • На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината.
  • На жените им е забранено да шият, бродират и плетат, да пипат ножици, за да не ги сполетят нещастия и беди през годината.
  • Не излизайте от дома без да сте закусили и без пари в джоба. Ако нямате “книжни”, сложете “железни”, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука “на сит корем и пълна кесия”. Инак няма да ви върви.
  • Още вярване гласи, че ако на този ден чуеш кукувицата, трябва да пипнеш монета, за да ти е пълна кесията.
  • Вярва се, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.
  • Смята се, че на Благовещение раните зарастват по-бързо, затова от миналото, та до днес, пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.
  • Независимо от това, че Благовещение попада във Великия пост, е позволено по изключение да се яде риба.

На обредната трапеза на Благовещение присъстват риба, шарена пита, лучник. В някои краища приготвят супа от коприва и баница с пресен лук.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #имен ден #Благовещение #празници