© Hans Isaacson on Unsplash

Сухите, напукани устни са не само досадни, но могат да бъдат и болезнени. Има много фактори, които могат да допринесат за изсушаването на устните.

Ето 6 от най-честите причини за сухи устни:

  1. Облизвате си устните: Макар че може да донесе временно облекчение, облизването на устните всъщност може да ги направи по-сухи. Слюнката съдържа ензими, които могат да разрушат деликатната кожа на устните ви, което води до допълнително изсушаване и раздразнение.
  2. Не пиете достатъчно вода: Дехидратацията може да допринесе за изсушаването на устните. Уверете се, че пиете достатъчно вода, за да поддържате тялото си хидратирано, което ще устните ви да са хидратирани.
  3. Използвате балсами за устни с дразнещи съставки: Някои балсами за устни съдържат съставки като ментол, камфор или алкохол, които могат да бъдат изсушаващи и дразнещи за устните. Заложете на балсами за устни с нежни и овлажняващи съставки като масло от ший или кокосово масло.
  4. Дишате през устата: Дишането през устата, особено по време на сън, може да доведе до изсушаване на устните. През деня направете избора да дишате през носа си, а за през нощта помислете за използване на овлажнител в спалнята си.
  5. Прекомерно се излагате на слънце: Слънцето може да изсуши устните ви и да доведе до напукване. Защитете устните си, като използвате балсам за устни със SPF, когато сте на открито, особено при слънчево или ветровито време.
  6. Много ексфолирате: Ексфолирането на устните може да помогне за отстраняване на мъртвите кожни клетки и за изглаждане на грубите участъци, но прекаленото ексфолиране може да доведе до загуба на естествените масла и до допълнително изсушаване. Ограничете ексфолирането на устните до един или два пъти седмично.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #устни