© Unsplash

Осигурете достатъчно светлина

Светлината е един от най-добрите оптически трикове за постигане на визуално по-просторна стая. Стремете се да пропускате максимално много светлина през прозорците.

Изкуствената светлина над плотовете също ще ви помогне да направите кухнята ви да изглежда по-голяма.

Освободете място

Създайте повече скрито пространство за кухненски принадлежности, продукти и прибори, използвайки шкафовете. Старайте се плотовете ви да бъдат свободни. Използвайте и свободното място по стените, където може да закачите различни предмети. Комбинираните домакински уреди също ще ви спестят доста място по плота. По този начин ще увеличите големината на кухнята.

Изберете подходящ цвят

Цветът е един от най-важните фактори в една стая. От избора му зависи дали една стая ще изглежда по-малка или по-голяма, затова подходете с особено внимание към него. Неутралните тонове уголемяват визуално пространството, особено изборът на бял цвят. Мебелите също е необходимо да са в по-светли нюанси. Тъмните цветове стесняват свободното място и не бихме ви ги препоръчали, ако не разполагате с такова.

Обзаведете помещението с функционални мебели

Те определено спестяват място. Може да изберете сгъваема маса с „падащ“ плот, например, която да използвате само, когато имате нужда. Стъклените вратички на шкафовете и гланцовото покритие също биха внесли простор в помещението.

Изберете по-големи плочки за пода

Много хора смятат, че щом кухнята е малка, то и плочките на пода трябва да бъдат такива, но грешат – точно обратното е. Ако размерът на плочките е по-малък от ходилото на човек, това ще създаде усещане за претрупано, тясно и затворено пространство. Това важи и за килимите – килим с едно голямо цвете ще създаде илюзия за повече простор в малката стая, отколкото такъв с множество малки цветя.

Височината на пердетата има значение

Колкото по-високо стоят пердетата, толкова по-високи изглеждат стените на стаята. Дългите цветни пердета оптически увеличават дължината им. Избягвайте обаче тъмните завеси и пердета.

Чистотата е важна

Поддържайте кухнята чиста. Ако я оставяте да стои мръсна и неподредена, ще създадете усещането за неприветливо тясно място. Белият цвят носи допълнително чувство за чистота и свежест, а и ще направи помещението по-просторно. Природните нюанси ще внесат топлина и уют.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #китайска кухня #декор