През XVI век се зародила легендата за малкото мексиканско момиче Пепита и нейното коледното чудо. Тъй като била много бедна и нямала възможност да купи подарък за раждането на Исус, в коледната нощ, тя откъснала клонче със зелени листа от един храст по пътя си към църквата и го завързала като букет. Когато поставила своя скромен подарък в подножието на олтара, листата чудодейно променили цвета си в ярко червено. От тогава понсетията става известна като Flores de Noche Buena и става официалното коледно цвете на Мексико.
  • Не всички коледни звезди са червени, може да бъдат открити и други по-оригинални разцветки в бяло, розово-оранжево, светлочервено, тъмночервено или пурпурно.
  • Коледна звезда, Поансетия (Euphorbia pulcherrima) произлиза от бразилските джунгли.
Семейство: Млечкови (Euphorbiaceae)

Как да се грижите за Коледна звезда, Поансетия (Euphorbia pulcherrima):

Светлина: Предпочита умерената светлина. Коледната звезда не обича отоплителни тела, пряка светлина, течение. Най-добрият вариант за коледната звезда е южният прозорец на стая с нормална топлина и влажен въздух. През лятото изнесете коледната звезда в градината, на балкона или на друго място защитено от вятъра.

Температура: Топло или хладно, при температура 18-20°С до 5°С Предпазвайте растението от студ, тъй като листата му окапват.

Поливане: Непрекъснато поддържайте почвата влажна, тъй като растението не търпи засушаване. Поливайте чрез „бани" - като потапяте саксията във вода за десет минути. По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. След прецъфтяването намалете поливането. През лятото се полива по-често, листата се пръскат с вода.

Торене: С течна тор на всеки 14 дни по време на цъфтежа. През лятото – на всеки 7 дни.

Размножаване: През пролетта, чрез вкореняването на зелените върхови резници, които се потапят във вода докато пуснат коренчета. Засаждат се в саксия с богата на хумус почва.

Вредители и заболявания: Памуклийка, щитоносни въшки, акари, белокрилка, сива плесен.


Как да накарате Коледната звезда да цъфне за празника:

  1. Подготовката на коледната звезда трябва да започне най-късно до средата на ноември, ако искате да се радвате на червените й листа за празниците.
  2. За да цъфне, растението трябва да се държи на тъмно за около 6 седмици. И най-слабият лъч светлина може да осуети опитите ви да накарате коледната звезда да цъфне навреме.
  3. Увийте коледната звезда в черен, непрозрачен плик, покрийте я с кашон или я приберете на тъмно в някой шкаф.
  4. След като премине периода на изолация, извадете коледната звезда и я поставете на светло, но без да я излагате на пряка слънчева светлина. Първоначално поливайте по-често (до 2 пъти седмично), като поддържате почвата влажна, без да подгизва.
  5. За да накарате коледната звезда да цъфне навреме, трябва да й създадете постоянни условия. Не променяйте веднъж избраното място, ако цветето се чувства добре. Не я излагайте на големи температурни амплитуди и в никакъв случай не я дръжте в близост до парно или друг отоплителен уред.
  6. Ако спазите всички изискания, за празниците коледната звезда трябва да ви зарадва с красивите си цветове.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #стайни цветя #Как да отгледате #Коледна звезда