© Pixabay

По този начин можете да осигурите чиста и по-здравословна среда за вас и вашето семейство. Ето няколко идеи:

Почистване на фурната

Първо нанесете по цялата вътрешност на фурната смес от сода, малко веро и вода. След това си направете спрей от равни части вода и оцет, вземете гъба и почистете цялата фурна. При по-замърсени уреди може да използвате разтворена сода за хляб, която да оставите да подейства няколко часа.

Почистване на килима

Поръсете петната върху килима с царевично нишесте и изчакайте да подейства около 20 минути. След това се почиства със суха четка и прахосмукачка. Може да използвате царевичното нишесте и за почистване на мазни петна от дрехите.

Почистване на детски играчки

Направете си препарат за дезинфекция на детски играчки като смесите етерично масло от портокал, сода за хляб, оцет и вода. Използвайте в бутилка със спрей.

Почистване на банята

Може лесно да премахнете плесента в банята с помощта на оцет. В бутилка с пулверизатор смесете равни части вода и оцет, напръскайте повърхностите и след това почистете, също както с обикновен препарат.

За почистване на фугите може да използвате три части сода за хляб и една част вода. Трябва да се получи кремообразна паста. С четка за зъби втрийте пастата във фугите, оставете да подейства около 15 минути и след това я отстранете с помощта на гъба.

Почистване на прозорци

Вземете бутилка с пулверизатор и смесете в нея 1 с.л. оцет и 3 с.л. амоняк. Бутилката се допълва с вода и се разклаща добре. Напръскайте прозорците и почистете след това. Миризмата от оцета ще се изпари, така че не се притеснявайте от нея.

Отпушване на канали

При по-леко запушване на канализацията може да се справите само с чаша сода за хляб, която да изсипете в запушената тръба. Изсипете в нея оцет след това. След 20 минути може да изплакнете с две чаши гореща вода. Ако е необходимо – повторете процедурата до постигане на желания ефект.

Полиране на дървени повърхности

Най-доброто естествено средство за полиране на дървени повърхности е зехтинът. Може да го използвате и за полиране на прибори и дъски.

За дезинфекция и освежаване на дъската за рязане, например, използвайте лимон. Не смесвайте лимона с други съставки, тъй като е достатъчно силен. Той е изключително ефективен и прио борбата с упорити мазнини.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #почистване