© Facebook | @konmarimethod

Книгата на Мари Кондо, “Магията на подреждането”, е не само световен бестселър. Тя е културен феномен, провокиращ обикновени хора, които обикновено не се интересуват от организация или подреждане. да изхвърлят торби, пълни с излишни неща. Книгата се съсредоточава върху специфичния метод на Кондо за радикална организация на дом или офис, популярен сред клиентите и и многобройните участници в нейните семинари.Повечето методи за подреждане препоръчват подхода стая по стая или малко по малко, но според методът КонМари това ви обрича да трупате ненужни и нежелани неща завинаги.

Методът КонМари насърчава подреждането по категории:

 1. Дрехи
 2. Книги
 3. Хартия
 4. Комоно (Разни)
 5. Сантиментални предмети

Съхранявайте само онези неща, които говорят на сърцето ви, и изхвърляйте предмети, които вече не предизвикват радост във вас. Благодарете им за тяхната служба - след това ги пуснете.

Хората по света са привлечени от тази философия не само поради нейната ефективност, но и защото отдава голямо значение на момента, интроспективното и перспективното.

Методът KonMari е вдъхновеният от минималистичния подход на Мари Кондо за справяне с бъркотията по категория по категория, а не стая по стая.

Ето шестте основни правила преди започнете:

 • Ангажирайте се с почистването
 • Представете си идеалния си начин на живот.
 • Първо завършете изхвърлянето.
 • Подреждане по категория, а не по местоположение.
 • Следвайте правилния ред.
 • Запитайте се дали ви носи радост.

© Unsplash

Докато много хора асоциират метода й с подреждането, всъщност става въпрос за изхвърляне на неща, които нямат стойност. За да определите какво трябва да се запазите и какво трябва да се изхвърлите, Кондо съветва, да започнете с премахването на всичко от гардероба и чекмеджетата (категория първа), всичките книги от рафтовете (втора категория), цялата документация от бюрото и т.н.

След като съберете голяма купчина, трябва да вземете всеки предмет поотделно и да прецените, дали ви носи радост или не. Докато Кондо признава, че в началото можете да се чувства неудобно или неестествено, тя уверява читателите и зрителите, че ще станат по добри в разпознаването с времето.

След като изхвърлите предметите във всяка категория, трябва да имате много по-малък набор от останали неща, които можете да върнете към различните шкафове, чекмеджета, рафтове и кутии. Обърнете внимание, че трябва да завършите една категория, преди да преминете към следващата.

Като запазвате само предмети, които ви карат да се чувствате щастливи, методът КонМари ви помага да създадете един по-подреден дом. В него ще изпитвате повече радост и просперитет в живота си.

Докато подреждате, метода КонМари ви насърчава да визуализирате живота, който искате да живеете - да бъдете по-малко стресирани, например - и това, което трябва да направите, за да го постигнете. Всичко, което няма да ви помогне в това начинание, не заслужава вашето пространство или вас.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #КонМари