Според старо народно поверие коледният венец се изплита от чемшир и се поставя на вратата за здраве, берекет и щастие в семейството. Това се е правело, защото в шиповете на растението се оплитало злото, за да не влиза то в дома.

Днес венецът се изработва от борови стръкове или ела, които са символ на здраве. Клонките, сплетени във формата на кръг, означават още и вечния кръговрат на живота, а декорирани с различни играчки, панделки и блещукащи фигурки.

Естественият венец е най-красив и уханен, той може да се изработи в най-различни форми, които са закачливи и приятни за окото.

Романтиците го предпочитат сърцевиден, за шегобийците със животни, цветя, бутилчици и шапки от борови клонки.


Освен поставени на вратата, коледни венци може да се поставят в цялата къща. Те са подходящи за основата на свещници. Така топлата светлина ще добие още по-тържествен вид, а стаята ще засияе. Украсата на масата ще довършите, като поставите венец в средата.


Коледният венец ще ви радва, ако го поставите и на прозорците у дома. Нареден върху подходяща форма за основа, украсата пък е може да се оформи и с изсушени плодове, зеленчуци и ядки, които ще го направят особено атрактивен.


Венецът може да бъде и под формата на гирлянд, разположен върху интересни повърхности като шкафче за телевизор или видео, малки масички, фуги в стената. Панерите за плодове мигом ще започнат да празнуват коледните празници, когато се накипрят със свежа зеленина, а стойките на високите лампи могат да се увият със свеж гирлянд.

Направата на коледен венец може да бъде приятно занимание. Нужни са само няколко клонки, които се усукват около тел или обръч. След това декорациите са въпрос на добър вкус и въображение. Коледа обича червения цвят, затова той е любим на всеки, който украсява зеленото дръвче.

Формичките, закичени на него, символизират различни неща: камбанките символизират идването на Дядо Коледа, сърчицата са обяснение в любов и привързаност, звездичките са за мечтателите. Напоследък модни станаха панделките, завързани простичко на клончето. Те са семпли, но кокетни.

Ако правите сами коледен венец, то неминуемо ще сложите шишарки на стръка. Добре е те да са изсъхнали предварително, за да не променят цвета и формата си. Кора от дърво също стои добре на тази комбинация. Макета може да довършите със сребристи или златисти брокати, дори и с лак за нокти.

Жълъди, орехи и лешници са добре дошли на коледната украса. Ако те са боядисани в интересни краски, макетът ще стане особено красив. Венчето поставете дни преди Коледа на входната врата, за да зарадвате гостите си.

Ако искате да го хербаризирате обаче, го полирайте с лак и оставете да изсъхне добре поне няколко дни.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Коледа #коледна украса #коледен венец