© Freepik

Тя има всички видове хранителни и лечебни свойства, да не говорим за нейните кулинарни приложения. Съдържа над 84 минерали и микроелементи включително калций, магнезий, калий, мед и желязо. От друга страна, за всички е известно колко е вредна готварската сол. Вижте защо заменянето на готварска с хималайска сол е страхотна идея и всичките нейни впечатляващи ползи за здравето. Ако сте свикнали с по-солени ястия, вместо да ограничавате употребата на сол и да измъчвате вкусовите си рецептори, можете просто да преминете към една страхотна алтернатива:

Къде се добива и каква е историята ѝ?

Розова хималайска сол се класифицира като каменна сол или халит, която идва от подножието на Хималаите в Пакистан. Този регион има едни от най-богатите солни ресурси в целия свят, които датират от преди 100 до 200 милиона години. С история, датираща от толкова отдавна, се смята, че солта на Хималаите се състои от сухи останки от изначалното, първично море.

Според легендата нейният добив започва, когато Александър Македонски през IV в. пр. Хр. разполага войските си край поречието на река Инд в подножието на планината и забелязва, че конят му ближе скалите.

Розовата сол се добива от солни мини, дълбоки около 1500м под Хималайската планинска верига. Цветът ѝ е показателен за нейното минерално съдържание. Той може да бъде розов, бял или червен и се дължи на процентното съдържание на желязо.

Как може да се използва?

Тази сол може да бъде използвана по същия начин, както трапезната сол, като по никакъв начин не променя вкуса на ястията.

Какво е нейното съдържание?

Розовата хималайска сол се състои главно от натриев хлорид (NaCl), който обаче коренно се различава от този, съдържащ се в трапезната сол. И минарали - 84 на брой, които са с изключителни ползи за здравето.

Защо да използвате хималайска, а не готварска сол?

Висококачествената розова хималайска сол е една от най-чистите соли, които можете да намерите - твърди се, че е над 99% чиста. Тя обикновено се добива ръчно, докато трапезната включва много неестествена намеса, тежка преработка, която премахва нейните минерали и представлява риск за здравето ви.

В повечето трапезни соли, предлагащи се на пазара, е останал само един минерал (натрий), в някои се добавят йод и най-често редица опасни за здравето анти-агломериращи агенти като натриев фероцианид (Е535). Също така се преминава процес на избелване, в следствие на който се съдържат алуминиеви производни и други съставки, за които е известно, че са силно токсични за човешкото здраве.

Друг плюс е, че розовата сол не задържа вода в организма, за разлика от трапезната.

Какви са ползите за здравето от хималайската сол?

Балансира нивото на pH в организма

Богатото съдържание на минерали може да помогне за балансиране на нивото на pH на организма ви. Може да мислите, че това не е важно, но уравновесеното pH влияе драстично на вашето здраве - спомага за подсилване на имунитета и доброто храносмилане. Тъй като розовата хималайска сол съдържа натрий, както и други електролити, тя има пряк ефект върху рН на кръвта ви.

Подобрява дихателни проблеми

Тази сол е антибактериална, противовъзпалителна, разхлабва прекомерното отделяне на слуз и ускорява неговото прочистване, премахва патогени във въздуха като полен и намалява нивото на IgE (свръхчувствителност на имунната система).

Съществува термин за този тип естествено лечение - нарича се халотерапия. Извлечена от гръцката дума за сол "ἅλς", терапия със сол е вдишването на микронизирана суха сол в камера, имитираща солена пещера. Проучванията показват, че халотерапията е много ефективна начин за лечение на хроничен бронхит.

Благоприятства за здравето на надбъбречните жлези

Вашите надбъбречни жлези са отговорни за регулирането на стреса в организма ви. Те произвеждат хормоните кортизол и адреналин и правилните им функции зависят от приема ви на минерали. Можете да намерите минерали като натрий и калий в хималайска каменна сол. Идеалният натриев и калиев баланс е от съществено значение за здравето на надбъбречните жлези Той предотвратява наднорменото ви функциониране на надбъбречните жлези (в резултат на липса на натрий) или не функционира (липса на калий).

Подпомага действието на храносмилателната система

Ежедневната употреба на солта стимулира перисталтиката на храносмилателните органи, балансира стомашната киселина, подпомага производството на храносмилателни течности в черния дроб и панкреаса, регулира метаболизма и хармонизира киселинно-алкалния баланс.

Облекчава мигрената

Изследователите предлагат основна причина за мигрена и главоболието идва от недостиг на магнезий.

Тъй като хималайската скална сол съдържа магнезий, хората често я използват като естествено средство за облекчаване на мигрена. Хималайската каменна сол също съдържа калций, което спомага за отпускане на свити кръвоносни съдове.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сол #хималайска сол