© flickr / jules

Например в САЩ хората харчат всяка година 2 милиарда долара за майонеза. Оказва се, че тя намира приложението си не само като храна, а и в бита, може да се използва и като страхотно средство за подхранване на коса, кожа и нокти. Вижте 10 от невероятните необикновени употреби на тази вкусна яйчена емулсия:

Почистване на сребро

Майонезата е един от най-добрите естествени полиращи средства за сребро. Така че, ако искате вашият сребърен сервиз да заблести отново без да използвате химически вещества, просто нанесете майонеза върху лъжиците и вилиците с мека кърпа, след което изплакнете.

Поправяне на дърво

Случвало ли ви се е да надраскате дървената маса или случайно да пукнете любимата си статуетка изработена от дърво? Ако нещо подобно се случи, запълнете пукнатината с голямо количество майонеза и я оставете за няколко дена. С течение на времето, комбинацията от протеини и масла ще овлажнява дървесината и ще я накара да се надуе и да уплътни пукнатината, което ще я направи по-малко забележима.

Хидратиране на кожата

За да подхраните сухата кожа, вземете малко майонеза и добавете чаена лъжичка зехтин. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето си. Оставете сместа да седи около 10 минути, след което я избършете с влажна кърпа. Зехтинът и оцетът в майонезата ще запазят кожата ви хидратирана и ще предотвратят белене.

Облекчаване на изгаряния

Ако искате бързо да облекчите болката, причинена от леки или слънчеви изгаряния, можете да приложите майонеза на засегнатите зони. Тя ще успокои увредената кожа, ще я хидратира и ще намали паренето и зачервяването. А оцетът, съдържащ се в нея, ще подейства като естествена упойка, за да отстраняване на болката.

Отстраняване на дъвка

Трябва да премахнете дъвка от килима или от собствената си коса с лекота? Просто нанесете малко майонеза на дъвката и масажирайте нежно докато не се премахне, вместо да се търкате и почиствате с препарати. Мазната емулсия ще разхлаби слепването и ще позволи на дъвката да се отстрани без да се оставя следа.

Подхранване на косата

Ако страдате от суха и безжизнена коса, майонеза ще ви спаси. Всичко, което трябва да направите, е да подмените ежедневния си балсам за коса с нея. Яйченият жълтък съдържа лецитин, който ще стимулира растежа на космите, а оцетът ще ексфолира кожата на главата. В резултат на това ще се радвате на мека, здрава, блестяща коса.

Майонезата също е естествен убиец на въшки. За да се отървете от тези досадни паразити, нанесете малко върху косата си, покрийте я с шапка за душ или плик и оставете за около 8 часа. След това измийте с нормален шампоан. Растителното масло ще подейства като лепило, което да задуши въшките.

Заздравяване на ноктите

Ако ноктите ви са крехки и склонни към чупене, майонезата е най-добрият начин да ги заздравите у дома. Просто намажете пръстите и ноктите си с майонеза и изчакайте около 5 минути, след което я изплакнете. Тази процедура ще направи ноктите ви по-твърди, по-здрави и ще омекоти вашите кутикули.

Изтриване на пастели

Децата са превърнали стените в къщата ви в място за рисуване? Вместо да им се карате, вземете майонеза и гъба и нанесете върху пастелните рисунки. Оставете я да престои около 5-10 минути и след това избършете с чиста кърпа. Майонезата ще почисти стените без да вреди на боята.

Премахване на лепенки

За да премахнете упоритите лепкави ценови лепенки от стъклените си продукти, направете следното. Първо се опитайте да премахнете лепенката с нокът. След това нанесете малко количество майонеза на останалото и го оставете да престои за около 15-20 минути. През това време лепилото ще отслабне и ще можете напълно да отлепите стикера.

Смазване на панти

Ако старата и скърцаща панта на вратата ви побърква, няма нужда да се втурвате към най-близкия магазин и да си купувате специална смазка. Вместо това отворете хладилника си и извадете майонезата! Нанесете с помощта на клечка за уши, след това отворете и затворете вратата няколко пъти, за да разпределите веществото. А сега се насладете на тишината!

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #майонеза