Използвайте го като естествен абразивен препарат

Кафето може да помогне за премахването на натрупаната мръсотия върху трудни за почистване повърхности. То дезинфекцира поради неговите антибактериални и антивирусни свойства. Използвайте за измиването на мивки, съдове за готвене, скари и други повърхности у дома.

Ексфолирайте кожата си

Грубите частици в кафето работят като ексфолиращ агент, който помага да се премахнат мръсотията и мъртвите клетки от кожата. Просто смесете утайка от кафе с малко вода или кокосово масло, а ако го комбинирате с мед става за чудесен ексфолиант за устни. Кофеинът в кафето има мощни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предпазването на кожата от увреждане от слънцето. Той също така може да увеличи притока на кръв, което спомага при целулит, разширени вени и за цялостното здраве на кожата.

Наторете градината си

Повечето почви не съдържат необходимите хранителни вещества, необходими за оптималния растеж на растенията. По този начин повечето градини трябва да бъдат наторявани, за да се гарантира, че растенията имат необходимата храна, за да оцелеят. Кафето съдържа няколко основни минерала за растежа на растенията - азот, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий и хром. То може също така да поглъща тежки метали, които замърсяват почвата. За да използвате кафето като тор, просто напръскайте с него почвата около вашите растения.

Отървете се от насекомите и вредителите

Някои съставки в кафето като кофеин и дитерпени, могат да бъдат силно токсични за насекомите и поради това можете да го използвате за тяхното отстраняване. Те са ефективни при борбата с комари, мушички, бръмбари и други. За да използвате кафето като средство за отблъскване на насекоми, просто сложете чаша силно кафе, където гадинките ви притесняват или напръскайте около тези места. Можете също така да държите вредители извън градината си, като разпръснете утайката от кафето около вашите растения.

Неутрализирайте миризмите

Кафето съдържа азот, който помага за отстраняването на неприятния серен газ от въздуха, когато се комбинира с въглерод. С други думи, кафето може да абсорбира и премахва лошите миризми. Можете да поставите купа с кафе в хладилника или фризера, за да неутрализирате дъха на развалени или ароматни храни. Можете също така да напълнете стари чорапи или чорапогащи с утайка и да си направите преносими освежители за въздух, които може да поставите във вашите обувки, чанта за фитнес, спални чекмеджета, под седалката на колата или навсякъде другаде. Също така е добра идея да изтъркате ръцете си, след като сте рязали чесън или лук.

Направете месото по-крехко

Месото съдържа мускулни влакна и протеини, които го правят жилаво и твърдо. Солта, ензимите и киселините правят месото по-крехко. Кафето съдържа естествени киселини и ензими, което го прави особено ефективно при приготвянето на месо. Киселинността на кафето също може да помогне за подобряване на вкуса. Просто добавете кафе към любимата си марината.

Премахнете бълхите от домашния си любимец

Бълхите са често срещан проблем за домашните любимци и лечението им може да бъде скъпо и отнема много време. Подобно на други насекоми, бълхите не обичат кафето. Къпането на домашния любимец с кафе може да отстрани неприятните вредители - просто го разтрийте в козината на вашия домашен любимец след като сте използвали шампоан. Някои дори казват, че това може да придаде гладкост и блясък на козината.

Също така внимавайте, защото кафето трябва да се използва само външно! То може да бъде токсично за кучета, ако се консумира.

Стимулирайте растежа на косата си

Ексфолирането на скалпа с утайка от кафе може да помогне за премахването на натрупвалите се мъртвите клетки по скалпа. Нещо повече, няколко изследвания показват, че кофеинът, като този в смляното кафе, стимулира растежа на човешката коса, като увеличава притока на кръв. Преди да използвате шампоан, просто вземете шепа утайка от кафе и го масажирайте в корените и косата си за няколко минути. След това измийте и изплакнете, както обикновено. Правете това един до два пъти седмично или според необходимостта.

Премахнете тъмните кръгове под очите

Кожата около очите е изключително деликатна и съдържа много малко мастна тъкан. Поради това, това е едно от първите места, където може да забележите признаци на стареене. Кафето изглежда обещаващо решение поради високото съдържание на антиоксиданти и кофеин. Просто добавете вода или кокосово масло към утайка от кафе, за да направите паста. Нанесете сместа под очите си и я оставете да престои около 10 минути преди изплакване. Повтаряйте този процес ежедневно

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафе