Гаденето се отнася до усещането за неспокоен стомах и общо безпокойство, което често води до повръщане. Това е нещо, което повечето са изпитвали. Не е приятно и може да възникне в различни ситуации, включително при бременност или пътуване. Обикновено се вземат лекарства против гадене, за да се облекчи състоянието. Но за съжаление, те могат да имат отрицателни и странични ефекти, включително сънливост.

Ето 11 домашни средства, които ви помагат да се отървете от гадене, без да използвате лекарства.


 1. Яжте джинджифил
 2. Джинджифилът е популярно природно лекарство, често използвано за лечение на гадене. Начинът, по който работи, все още не е напълно изяснен. Въпреки това, експертите смятат, че съединенията с джинджифил могат да работят по подобен начин на лекарствата против гадене.

  Консумирането на джинджифил може да бъде ефективен начин за намаляване на гаденето по време на бременност. Също така може да бъде ефективен за намаляване на гаденето след химиотерапевтично лечение или операция. Някои проучвания дори сочат, че джинджифилът е толкова добър, колкото и някои лекарства с рецепта, но с по-малко отрицателни странични ефекти. Няма консенсус по отношение на най-ефективната доза, но повечето от проучванията дават на участниците между 0,5 и 1,5 грама сушен джинджифилов корен на ден.

 3. Срежете лимон
 4. Употребата на джинджифил е безопасна за повечето хора. Може обаче да се наложи да ограничите приема на джинджифил, ако сте предразположени към ниско кръвно налягане или ниска кръвна захар, или ако приемате разредители за кръв. Някои експерти също поставят под въпрос безопасността на консумацията на сух джинджифил по време на бременност.

  Цитрусовите миризми, като тези от прясно нарязан лимон, могат да помогнат за намаляване на гаденето при бременни жени.

  В едно проучване, група от 100 бременни жени са били инструктирани да вдишат лимонови или бадемови етерични масла веднага щом почувстват гадене. В края на 4-дневното проучване, тези в групата на лимона оценили гаденето си до 9% по-ниско от тази групата на бадемовото масло.

  Нарязването на лимон или просто надраскване на кожата може да работи по подобен начин, защото помага за освобождаването на етеричните масла във въздуха. Флакон с етерично масло от лимон може да бъде практична алтернатива за употреба, когато сте далеч от дома.

 5. Опитайте да отпуснете мускулите си
 6. Отпускането на мускулите може да помогне за облекчаване на гаденето.

  Една техника, която хората използват за постигане на този ефект, е известна като прогресивна мускулна релаксация. Тя изисква да се напрегнат и отпуснат мускулите си в непрекъсната последователност като начин за постигане на физическа и психическа релаксация.

  Друг начин за облекчаване на напрежението на мускулите е чрез масаж.

 7. Вземете витамин В6
 8. Витамин В6 се препоръчва все повече като алтернативно лечение за бременни жени, предпочитащи да избягват лекарства против гадене.

  Няколко проучвания сочат, че добавките на витамин В6, известен също като пиридоксин, успешно намаляват гаденето по време на бременност. Поради тази причина някои експерти предлагат приемането на добавки с витамин В6 по време на бременност като лечение рещу леко гадене.

 9. Използвайте определени подправки
 10. Няколко подправки са популярни домашни средства, често препоръчвани за борба с гаденето. Повечето от тези подправки се поддържат единствено от анекдотични доказателства. Въпреки това, борещите се с гаденето сили на тези три подправки са подкрепени от някои научни доказателства:

  Копър: Може да намали менструалните симптоми, включително гадене, и да помогне на жените да преживеят по-кратки цикъли

  Канела: Може да намали тежестта на гаденето, която жените изпитват по време на менструация

  Кимион: Може да подобри симптомите като коремна болка, гадене, запек и диария при хора, страдащи от нередовни движения на червата.

  Може обаче да се изискват големи дози и са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти.

 11. Избягвайте пикантни или мастни храни
 12. Диета, съставена от храни като банани, ориз, ябълково пюре, бисквити или печени картофи, може да облекчи гаденето и да намали вероятността от стомашно разстройство.

 13. Яжте повече протеин
 14. Богатите на протеини храна може да премахне гаденето по-добре от ястията с високо съдържание на мазнини или въглехидрати.

 15. Избягвайте големите порции
 16. Изборът на по-малки, по-чести хранения, когато чувствате гадене, може да помогне за намаляване на симптомите.

 17. Избягвайте да пиете с храна
 18. Пиенето на течности с храна може да повиши чувството за пълнота, което може да влоши гаденето при някои индивиди.

 19. Останете хидратирани
 20. Дехидратацията може да влоши гаденето. Ако гаденето ви е съпроводено с повръщане, заменете изгубените течности с богати на електролити течности като минерална вода, зеленчуков бульон или спортна напитка.

 21. Избягвайте силни миризми
 22. Силните миризми могат да влошат гаденето, особено по време на бременност.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #гадене