© Shahariar Lenin from Pixabay

В забързаното ви ежедневие, сякаш потопени в непрестанни тревоги и стрес, откриването на моменти на спокойствие и яснота може да ви се стори непосилна задача. Но не е нужно да се отчайвате. На помощ идва една изпитана практика, позната от векове – медитацията. Далеч от мимолетна уелнес мода, тя е мощен инструмент с безброй ползи за ума и тялото.

Ето 8 ползи за ума и тялото от медитацията:

  1. Намалява стреса: Медитацията засилва способността ви да фокусирате вниманието си. Това ви позволява да се откъснете от стресиращите мисли и притеснения. По време на медитация тялото ви се отпуска и спира сигналите на стрес. Редовната медитация ви позволява да реагирате на стресови ситуации с осъзнатост и контрол, което намалява стреса.
  2. Подобрява концентрацията: Умът ви е склонен да се лута, но медитацията може да ви помогне да го тренирате, особено чрез техники за фокусиране. Концентрирайки се върху едно-единствено нещо, като например дишането, вие учите мозъка си да задържа вниманието си за по-дълго време. С практиката медитацията ви помага да осъзнаете кога умът ви се е разконцентрирал и е започнал да блуждае. Освен това фокусираната медитация е свързана с увеличаване на ниските бета-вълни в мозъка, които са свързани с концентрацията.
  3. Помага за емоционално равновесие: Медитацията може да ви помогне да изградите по-балансирана връзка с емоциите си. Медитацията, особено осъзнатата, ви учи да разпознавате по-добре мислите и емоциите си в момента на възникването им. Това ви позволява да наблюдавате емоционалните си реакции без те да ви завладяват. Чрез осъзнато наблюдение на мислите и чувствата си, без да ги осъждате, се научавате да ги приемате като временни преживявания, а не като личностни недъзи. Редовната медитация носи и физиологични ползи, като намаляване на стреса и стимулиране на мозъчните области, отговорни за положителните емоции.
  4. Води до по-добър сън: Различните техники за медитация могат да ви помогнат да се отпуснете и да контролирате мислите, които могат да попречат на заспиването ви. Това може да съкрати времето, необходимо за заспиване, и да повиши качеството на съня. Редовното практикуване на медитация може да подобри способността ви да се справяте с емоциите си ефективно. Това ви помага да се справяте със стреса и притесненията по по-здравословен начин, като не им позволява да нарушават съня ви.
  5. Намалява тревожността: Медитацията може да намали нивата на хормоните на стреса, като кортизол, които допринасят за физическите симптоми на тревожността. Редовното практикуване на медитация може да доведе до по-спокойно физическо състояние, което ви прави по-малко податливи на притеснение или тревожност. Медитацията укрепва частите на мозъка, свързани с фокуса и емоционалния контрол. Това може да ви направи по-устойчиви на стрес и по-добре подготвени да се справяте със ситуации, които обикновено биха могли да предизвикат тревожност.
  6. Помага за самоосъзнатоста: В забързаното ви ежедневие мислите и емоциите ви често се носят безконтролно. Медитацията ви помага, като укротява този умствен хаос. Тя тренира вниманието ви да се фокусира върху настоящето, освобождавайки ви от непрестанния поток от мисли. Така съзнанието ви се избистря. Фокусирайки се върху ума си, вие добиваме по-дълбоко разбиране за своите емоции, мисловни навици и стимули. Чрез последователно практикуване на медитация можете да постигнете по-задълбочено осъзнаване на ценностите, мотивациите и желанията си. Това самопознание ни дава възможността да правите избори, съответстващи на истинската ни същност.
  7. Подобрява физическо здраве: Хроничният стрес може да има пагубно влияние върху организма, водeйки до редица здравословни проблеми. Медитацията може да доведе до понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечното здраве и намаляване на напрежението в организма. Някои проучвания показват, че медитацията може да направи хората по-малко чувствителни към болката, облекчавайки страданията при хронично болните. Изследванията сочат, че медитацията може и да стимулира имунната система и да подпомогне борбата с инфекциите.
  8. Увеличава креативноста: Медитацията не е само за успокояване на ума. Тя включва и трениране на фокуса и вниманието. Подобреното фокусиране може да се използва за по-дълбоко вникване в творчески проекти и идеи. Медитацията спомага за успокояване на ежедневните ни притеснения, което позволява на творческите мисли и идеи, които са се трупали под повърхността, да изплуват. Различните видове медитация също така насърчават състояние на ума, благоприятно за дивергентното мислене. Този тип мислене е когнитивен процес, фокусиран върху генерирането на множество, нестандартни и креативни решения на даден проблем.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #медитация