Единственият начин да се предотврати махмурлук е да се избягва алкохолът или да се пие умерено. Ако все пак страдате от махмурлук, консумирането на някои храни или напитки от този списък може да ви помогнат да се почуствате нормалното за нула време.

Ето 14 от най-добри храни и напитки, които помагат за облекчаването на махмурлук.

 1. Банани
 2. Махмурлукът е свързан с дехидратация и загуба на електролити като калий и натрий. Бананите са особено богати на калий и могат да помогнат за попълването на липсата в тялото ви. Един среден банан съдържа 12% от дневната стойност от това хранително вещество

 3. Яйца
 4. Пиенето на алкохол намалява съдържанието на глутатион в организма. Без него тялото ви трудно ще разруши токсичните странични продукти на метаболизирането на алкохола. Яденето на богатите на цистеин яйца е чудесен начин да увеличите глутатиона в тялото си и евентуално да подобрите симптомите на махмурлук.

 5. Диня
 6. Динята е богата на L-цитрулин, хранителен елемент, който може да увеличи притока на кръв. Високото му съдържание и вода в динята може да ви помогне да се рехидратирате.

 7. Кисели краставички
 8. Нивата на натрия след прекомерно пиене намаляват. Яденето на кисели краставички или пиенето на саламура им може да помогне да увеличите нивата на натрия и да преодолеете махмурлука.

 9. Мед
 10. Поради високото си съдържание на фруктоза, медът може да подобри симптомите на махмурлук. Едно проучване при 50 възрастни установи, че медът увеличава степента на елиминиране на алкохола с до 32,4%.

 11. Крекери
 12. Крекерите съдържат бързодействащи въглехидрати, които могат да увеличат кръвната ви захар по време на махмурлук и да подобрят свързаните с него симптоми.

 13. Ядки
 14. Прекомерната консумация на алкохол може да изчерпи магнезия в клетките ви. Поради тяхното високо съдържание на магнезий, ядките могат да са решението за вашия махмурлук.

 15. Спанак
 16. Спанакът е богат на фолиева киселина, хранителна съставка, която може да се намали след препиване.

 17. Авокадо
 18. Яденето на авокадо след нощ на тежко пиене може да помогне да се повишат ниските нива на калий от консумацията на алкохол и дехидратацията.

 19. Месо
 20. Месото и другите храни с високо съдържание на протеини могат да помогнат на тялото ви да се справи по-добре с махмурлук.

 21. Вода
 22. Пиенето на вода е едно от най-важните неща, които можете да направите ако имате махмурлук.

 23. Доматен сок
 24. Доматеният сок може да бъде друга добра напитка, която да се бори с махмурлука. Едно изследване показва, че доматеният сок може да ускори скоростта, с която ензимите обработват алкохола.

 25. Зелен чай
 26. Зеленият чай може да ви помогне в борбата с махмурлука.

  Едно проучване установи, че съединенията в зеления чай значително намаляват концентрацията на алкохол в кръвта при плъхове. Докато изследванията се правят само при животни, ефективността на зеления чай за подобряване на симптомите на махмурлука може да съществува и в хората.

 27. Кафе
 28. И накрая, кафето може да бъде от полза когато имате махмурлук. Ако искате да се преборите с умората от махмурлука и да станете по-жив, кафето е добър избор.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #махмурлук