© Unsplash

Има нещо, вълшебно, свързано с музиката, което сякаш отнема всичките ви грижи. Независимо от причините, едно е сигурно, че ползите за здравето от танците са безкрайни.

Ползите от танците обхващат всички области на здравето, включително физически, умствени и емоционални. Не само, че ви дават начин да изразите себе си и да се забавлявате, но също така ви помага да сте здрави.

Танцът е упражнение, така че физическите ползи от танците ще бъдат подобни на тези, като от други кардио упражнения. Освен това проучванията показват, че танцът може да ви помогне да останете гъвкави, да намалите стреса, да се сближите с приятел и още.


© Unsplash

Танците са перфектното упражнение за всички от децата до пенсионерите. Много форми на танци, като балните, са подходящи за хора с ограничена подвижност или хронични здравни проблеми. Едно от най-страхотните неща за танца е, че всеки може да участва. Ако можете да движите, дори само горната част на тялото си, можете да танцувате.

Всички танцови стилове, вариращи от традиционен балет и Боливуд до фънк, имат физически, умствени и емоционални ползи. Ключът към това как ще се възползвате от танца е да намерите стила, който ви харесва най-много.

Ето пет изненадващи ползи от танците.Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Танцът е чудена дейност за хората, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. Хората със сърдечна недостатъчност, които започват да танцуват валс, подобряват здравето на сърцето си, дишането и качеството си на живота значително, в сравнение с тези, които карат велосипед или ходят по бягаща пътека за упражнения, отбелязва италианско проучване. Всички стилове танц са кардио тренировки, тъй като сърдечния ритъм се забързва от изпълнението на различните движения.

Намалява стреса

Ако се чувствате напрегнати или стресирани, може да ви помогне ако си намерите партньор, включите музиката и потанцувате танго! В контролирано проучване в Journal of Applied Gerontology, изследователите открили, че партньорски танц и музикален съпровод могат да допринесат за облекчаване на стреса.


© Unsplash

Увеличава когнитивните функции

Ако имате нужда от причина да се движите, помислете за това: Много изследвания показват как танците могат да поддържат и дори да повишават способността ви да мислите, докато стареете. Според някои изследвания, учените са открили, че областите на мозъка, които контролират паметта и уменията, като планиране и организиране, се подобряват с упражнения като танци. Плюс това, за разлика от други форми на упражнения, танцът има допълнителните предимства за подобряване на баланса чрез ритъм и музика.

Увеличава енергията

Изследвания, публикувани в The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition, установява, че седмична програма за танци може да подобри физическата работа и да повиши енергийните нива.

Намалява килограмите

Едно проучване в Journal of Physiological Anthropology установи, че тренировъчната програма за аеробни танцови тренировки е също толкова полезна за намаляване на теглото и увеличаване на аеробната сила като колоездене и джогинг.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #танци