© Unsplash

Канелата е втората най-популярна подправка след черния пипер в Европа. От векове се използва като лекарство в традиционната аюрведична и китайска медицина. Канелата всъщност е кора, която произхожда от различни видове канелени дървета. Съществуват два най-разпространени вида канела: канела касия и цейлонска канела. Цейлонската канела, често наричана истинска канела, е най-скъпият сорт. Касиева канела, която е по-тъмна и по-твърда, е видът, който най-често се среща в магазините.

Канелата съдържа цинамалдехид - съединение, което придава на подправката характерния ѝ аромат и вкус, както и предполагаемите ѝ ползи за здравето. Алтернативните лекари смятат, че канелата може да понижи кръвната захар, да лекува повърхностни гъбични инфекции и да намали възпалението и болката. Установено е, че тя влияе благоприятно на здравето по редица начини; но въпреки това изследванията, които пряко свързват канелата с лечение на различни заболявания при хората, не са напълно убедителни. Ето 5 ползи за здравето от канелата

© Unsplash

Има антивирусни, антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични ползи

Смята се, че канелата има много лечебни и успокояващи свойства и се използва често в китайската билкова медицина. Цинамалдехидът е съединението, което придава на канелата миризмата и вкуса ѝ. То проявява антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Канелата е пълна с полифеноли - вид антиоксидант, за който е установено, че предотвратява увреждането на клетките, което я прави противовъзпалително средство.

Може да помогне за регулиране на кръвното налягане

Съществуват доказателства, че консумацията на канела е свързана с краткосрочно намаляване на високото кръвното налягане.

Може да понижи нивото на кръвната захар

Канелата е известна с това, че помага за регулиране на кръвната захар. Проучванията върху хора са обещаващи и показват, че канелата може да има умерен ефект върху понижаването на нивата на кръвната захар на гладно при хора с диабет.

Може да помогне с акнето

Благодарение на антибактериалното действие на биоактивните фитохимикали канелата може да помогне за изчистване на акнето.

Може да подобри здравето на червата

Канелата има пребиотични свойства. Проучване на Journal of Food Science установява, че канелата може да помогне за регулирането на чревната микрофлора и действа като пребиотик, като насърчава растежа на полезните бактерии в червата. Тези бактерии могат да подпомогнат здравето на храносмилателната система и да облекчат всякакви храносмилателни проблеми.

Хората никога не трябва да използват канела под каквато и да е форма като пълен заместител на медицинското лечение. Ако се консумира в големи количества, канелата може да взаимодейства с предписани лекарства, включително такива за диабет, сърдечни и чернодробни заболявания.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #канела