© Tina Dawson on Unsplash

Подуването на корема е често срещан проблем, който може да се дължи на различни фактори, включително хранителни навици, стрес, хормонални колебания и здравословни състояния. Чаят може да бъде естествен, лесен и вкусен начин за облекчаване на подуването. Някои видове чай са особено ефективни за справяне със стомашния дискомфорт и подуването.

Ето няколко от най-ефективните чайове при подуване на корема:

1. Чай от мента

Ментата е ценена от векове за своите лечебни свойства, включително за облекчаване на храносмилателни проблеми. Чаят от мента е вкусен и естествен начин за облекчаване на подут корем. Ментата съдържа ментол, който може да отпусне мускулите на стомаха и червата, облекчавайки болката и спазмите. Чаят от мента може да успокои стомаха и да облекчи гаденето и повръщането. Също така може да помогне за намаляване на възпаленията, които могат да допринесат за подуване на корема.

2. Чай от джинджифил

Джинджифилът е естествен лек с противовъзпалителни свойства, който може да облекчи редица стомашни проблеми. Той е естествено противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт, водещо до подуване на корема. Чаят от джинджифил може да намали подуването на корема, като стимулира храносмилането и ускорява движението на храната през стомашно-чревния тракт. Джинджифилът е ефикасен при борба с гаденето, независимо от причината и се смята, че подобрява секрецията на стомашни сокове, улеснявайки разграждането на храната.

3. Чай от лайка

Чаят от лайка е ефикасно и безопасно средство за облекчаване на стомашни проблеми. Лайката има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнената стомашна лигавица и предотвратяват образуването на газове в червата. Лайката помага за отпускане на мускулите на червата и да намалят образуването на газове. Лайката има и успокояващ ефект, който може да помогне за облекчаване на тревожността, която може да влоши подуването на корема. Чаят от лайка може да помогне за успокояване на раздразнения стомах и да облекчи симптоми като болка, спазми и гадене.

4. Чай от копър

Копърът има благоприятно влияние върху лигавицата на червата, като по този начин спомага за облекчаване на подуването, газовете и спазмите в корема. Копърът спомага за отпускане на мускулите на храносмилателния тракт, което може да подобри храносмилането и да облекчи дискомфорта. Той има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на храносмилателния тракт и намаляване на възпалението.

5. Чай от глухарчета

Чаят от глухарче е диуретик, което означава, че помага за увеличаване на уринирането и изхвърляне на излишната вода от организма. Това може да бъде полезно за намаляване на подуването на корема. Стимулира производството на храносмилателни ензими и жлъчка, улеснявайки разграждането на храната, което може да помогне за подобряване на храносмилането. Чаят от глухарче е и богат на антиоксиданти и може да помогне при възпаления.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #чай