© Netflix

Мари Кондо е организационен експерт, която помага на хората по целия свят да трансформират претрупаните си домове в пространства пълни със спокойствие и вдъхновение.

Започва да работи като професионален чистач в Япония на 19-годишна възраст, като започва да подрежда домовете на приятелите си за допълнителни пари. „Подреждането беше неразделна част от ежедневието ми“, пише тя в първата си книга „Магията на подреждането“, “ та до деня, в който започнах собствен бизнес, осъзнах, че това може да бъде моята професия. "

Днес Мари Кондо има предаване по Netflix, Tidying Up, където помага на хора да подредят домът си. Ето 5 уроци от шоуто на Мари Кондо по Netflix, които ще променят живота ви :


© Netflix

Приемете промените

Промяната е страшна и трудна, но нищо, което си струва да се промени, не е лесно, така че е най-добре е да го направите с положителна нагласа.

Кондо не е обезпокоен от купчините боклуци, предизвикващи безпокойство в повечето хора. Всъщност, тя е видимо въодушевена от купчини вестници и стаи, пълни с ненужни неща, а енергията и е заразна. В края на всеки епизод участниците винаги са също толкова развълнувани от организацията на дома и правят огромните промени с положителна нагласа.

Бъркотията може да повлияе на връзките ви повече, отколкото си мислите

Може да си мислите, че са само вещи, но ако оставите безпорядъка да превземе домът ви, това може да повлияе и на връзките ви. В зависимост от това как се справите с това, тези последствия могат да бъдат отрицателни или положителни.

В първия епизод един от участниците сподели, че заради стреса породен от бъркотията семейството му най-често вижда най-лошата му страна. Други участници чувстваха, че техните боклуци ги спират да се развиват индивидуално и като двойки.

От друга страна една двойка участници, която има дълги години брак, се събра отново и укрепи връзката си, като работи заедно, за да организира дома си.


© Netflix

Отървете се от това, което не ви радва

Когато става въпрос за това, как да прецените, дали да изхвърлите или да запазите нещо, можете да прецените дали е практично, полезно или ценно. Според метода КонМари на Кондо, ключа към подредения живот е да се попитате дали това нещо ви носи радост.

Колко освежаващо е това? Вместо да се притеснявате дали отново ще се влезете в старите си дънки или ако тази купчина електрически кабели може да се окаже полезна някой ден, просто попитайте: Това ли ми носи ли ми радостта? Ако не, премахнете го от живота си.

Не се притеснявайте да гледате на нещата сантиментално

Много хора ще ви кажат, че боклукът си е боклук, и не си струва да запазите нещо по сантиментални причини. Но Кондо не е от този тип хора и не съди участници в шоуто за решенията какво да запазят. Всъщност, тя посвещава цяла стъпка в нейния метод за подреждането на сантименталните предмети. Кондо показва, че е не лошо да се задържат такива предмети, но само ако ви носят радост, разбира се.

Не всички уроци трябва да бъдат големи, за да променят живота ви

Ако преминете през целия сезон на „Tidying Up“, виждате, че трудния процес на организиране на разхвърлян дом има трансформационно въздействие върху живота на участниците. Взаимоотношенията се укрепват, старите рани се излекуват и къщите стават домове.

Разбира се, всичко това го прави добро реалити шоу. Не всеки ще види същите дълбоки резултати. И не всеки иска да се нагърби с такъв огромен проект, но понякога и подреждането на едно чекмедже може да има положителен ефект върху живота ви. Понякога радостта идва от опитването на нещо малко по-различно.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #КонМари #Netflix #почистване