д-р Самер Шокър
д-р Самер Шокър © Amber Beauty Club

Eжедневната необходимост от носенето на предпазни маски през последните месеци наложи потребност да се използват антибактериална хидратираща козметика за лице и антибактериални декоративни гримиращи продукти. Наложената тенденция цели да предотврати появата на петна, обриви и раздразнения, свързани с маските. Според дерматолога д-р Самер Шокър носенето на маски категорично ще продължава да влияе на козметичната и естетичната индустрия, особено в разработката на нови протоколи и нови категории козметични продукти.

„На много хора, особено на нас медицинските специалисти, ни се налага да носим предпазни маски часове наред без да ги сваляме. Топлият въздух в комбинация с триенето от плътно прилепналата маска могат да причинят ожулване по лицето, възпаление и да нарушат микробиома на кожата. Да доведат до появата на обриви и чувствителност.“, споделя дерматологът Самер Шокър.

Решението е употребата на козметични продукти за лице със съставки, които обикновено се съдържат в кремовете против акне - като салицилова киселина, хиалуронова киселина и други, които да възпрепятстват пъпчици и обриви. Все по-популярна става антибактериалната козметика против акне, която се разширява по отношението на потребителите - не само за тийнейджъри, но и за възрастни.

Маските от памук най-щадящи към кожата

Не можем просто да избегнем носенето на предпазни маски, но може да се научим да подбираме възможно най-деликатните материи и ефективни модели. Много маски са изработени от найлон, хартиени материали или естествени влакна и въпреки че са чудесни за дишане, не отговарят на изискванията за филтрация. Според д-р Самер Шокър в момента маските на основата на памук са най-ефективни за дишане, филтриране и за предотвратяване на влажната и гореща среда, благоприятстваща кожните раздразнения.

Бум на естетични процедури за очи

Фокусът в естетиката и в грима е върху очите. Макар че продажбите на грим са спаднали от началото на COVID-19, потребителите са отворени да използват декоративна козметика с антибактериални свойства. Гримът за очи измества по популярност червилото.

„Несъмнено основната грижа за красота е насочена към очите, като част лицето, която е единствено на показ. В естетичната дерматология има бум на инжекционни, апаратни и козметични процедури за освежаване на погледа, за хидратация, корекция на тъмни кръгове, торбички и бръчки.“, обясни дерматологът д-р Самер Шокър от Amber Beauty Club.

Кожни симптоми на Covid-19

Д-р Самер Шокър поясни, че Covid-19 може да причини възпаление на някои лигавици, различни кожни реакции и симптоми. Трите основни възможни кожни обрива, свързани с COVID и описани в последните доклади, са уртикария (копривна треска), неравни червени обриви, описани като варицела-подобни и чилбейнс (ковидни пръсти на ръцете и краката). При до 20% от случаите на заразени с CODID-19 кожата може да бъде засегната от SARS-COV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). Вирусът предизвиква редица имунни реакции и не е изненада, че кожата също може да бъде увредена.

Уртикария

Обривите уртикария могат да се появят още в най-ранния етап на инфекцията, но могат и да продължат дълго след това, когато пациентът вече не е позитивен. Обривът се появява внезапно, пъпките обикновено идват и си отиват доста бързо, с часове, и са много сърбящи. Може да засегне всяка част от тялото. Ако засяга лицето, може да причини подуване на устните и клепачите. Изригването може да започне и с интензивен сърбеж на дланите или ходилата. Ако пациентът има подуване на устните, важно е да се провери дали няма затруднения при дишане или хрипове, тъй като това изисква спешна медицинска помощ.

Възпаление на лигавици - очи, устни и уста

COVID може също да причини възпаление и сълзене в очите. Устните също могат да бъдат засегнати и да станат сухи и люспести. Възможна е и поява на болезненост в устата.

Обрив тип варицела

Еритематозно-везикуларният обрив (описан като обрив, подобен на варицела) се различава от уртикарията, тъй като продължава дни или седмици. Малки сърбящи червени подутини, които могат да се появят навсякъде по тялото, особено лактите и коленете, както и в задната част на ръцете и краката. Може да наподобява пареща сърбяща топлина. Обривът може да продължи и след приключване на активната заразната фаза, както и може да се появи седмици след началото на инфекцията.

Ковидни пръсти на ръцете и краката

Това е най-специфичният обрив на COVID, тъй като не са налице много други кожни заболявания по този начин. Популярен е като chilblains и е сравнително рядко срещан преди COVID, наблюдава се главно при хора с проблеми с циркулацията в пръстите на ръцете и краката. Изявява се като червеникави и лилави подутини по пръстите на ръцете и краката, които може да са болезнени, но обикновено не сърбят. Този тип обрив е най-специфичен за COVID-19, по-често се среща при по-млади хора с болестта и има тенденция да се проявява по-късно.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!