© Unsplash

Отговорът на въпроса е НЕ. Не е безопасно да ядете мухлясал хляб.

Какво е хлебният мухъл?

Мухълът е гъбичка от същото семейство като гъбите. Мухълът оцелява, като разрушава и абсорбира хранителните вещества на материала, върху който растат, като например хляб.

Подобните на мъх части на мухъла, които виждате на хляба, са колонии от спори - така се размножава гъбичката. Спорите могат да пътуват през въздуха вътре в опаковката и да растат на други части на хляба.

Те са това, което придава на мухъл цвят - бял, жълт, зелен, сив или черен, в зависимост от вида на гъбичките. Не можете да идентифицирате вида мухъл само по цвят, тъй като той може да се променя при различни условия на отглеждане и може да варира по време на жизнения цикъл. Видовете мухъл, които растат на хляб, включват Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor и Rhizopus.

Не яжте мухлясал хляб!

Мухълът дава на хляба неприятен вкус, може да предизвика алергични реакции и да причини инфекции - особено ако имате слаба имунна система. Затова никога не бива да го ядете или дори помирисвате.

Има някои видове мухъл, които не са вредни за здравето, но е невъзможно е да знаете какъв вид мухъл расте на хляба ви, само като го гледате, така че най-добре е да приемете, че е вреден и да не го ядете. Освен това, избягвайте да помирисвате мухлясал хляб, тъй като може да вдишвате спорите. Ако имате алергия към мухъл, вдишването може да доведе до проблеми с дишането, включително астма.


© Pixabay

Не се опитвайте да спасявате мухлясал хляб!

cleardot.gifUSDA съветва изхвърлянето на целия хляб, ако той е развил мухъл, тъй като корените му могат бързо да се разпространят в хляба. Освен това някои видове мухъл произвеждат вредни токсини.

Въпреки че може да видите само няколко мухлясали места, неговите микроскопични корени могат да се разпространят бързо през порестия хляб. Затова не се опитвайте да изстържете мухъл или да спасите останалата част от хляба.

Някои мухъл могат да произведат вредни и невидими отрови, наречени микотоксини. Те могат да се разпространят в хляба, особено когато растежът на плесен е тежък.В заключение: Не трябва да ядете плесенясал хляб или хляб с видими петна. Корените на гъбичките могат бързо да се разпространят през хляб, въпреки че не можете да ги видите.

Храненето с мухлясал хляб може да ви разболее и вдишването на спори може да предизвика проблеми с дишането, ако имате алергия към мухъл.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #хляб #мухъл