Симптоми на арпално-тунелния синдром

Карпалният тунел, изграден от костите на китката и връзките, е каналът, през който преминават медиалният нерв и сухожилията.

Карпално-тунелният синдром (КТС) е често разпространен сред служители в офиси, които работят с компютър, и хора, продължително работещи с дребни детайли, което претоварва фината моторика.

Характерни са неприятни усещания нощем по вътрешната повърхност на ръката, на средния или на всички пръсти (без кутрето). Сънят се нарушава и се чувства постоянна умора през деня.

Понякога се получават уплътнения в резултат на възпалени сухожилия. Може да възникне болка, слабост или изтръпване в дланта, често отиваща и към рамото.

Неприятните усещания могат да преминат от пръстите и ръката към предмишницата, да обхванат мишницата, рамото и гърба. Често се появяват отоци и двигателни смущения. Физически дейности, свързани с изпъване на ръката -каране на колело, пране на ръка, някои физически упражнения, засилват оплакванията.

Причини за карпално-тунелния синдром

Поражда се от монотонна и продължителна работа с ръцете.

В рисковата група попадат хората, които си служат с компютър, особено ако нямат опора под лактите при писане на клавиатурата или седят на неудобен стол.

Синдромът представлява състояние на дискомфорт, причинено от притискане на медиалния нерв под връзката на карпалния канал (вътрешната страна на ръката над ставата на китката).


Поставяне на диагноза

Необходима е консултация с невролог.

Специалистът ще назначи електроневромиография (изследване за определяне пораженията на нерва), ултразвукова образна диагностика, рентгенография на ръката, за да се изясни състоянието на костите и тъканите и доколко са повлияли засягането на нерва.

Първа помощ

Щом усетите болка, веднага дайте почивка на ръката си - нека е в пълен покой поне 20 минути.

Може да изпиете и болкоуспокояващо хапче.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #карпално-тунелен синдром #болки в ръцете