© Unsplash

Коронавирусът бе идентифициран за първи път в Ухан, столицата на китайската провинция Хубей през декември 2019 г. След като броят на случаите на COVID-19 надхвърли 118 000, Световната здравна организация обяви, че очаква смъртността и процента на заразяване да продължат да се увеличават. На 11 март официално обяви, че коронавирусът се е превърнал в пандемия.

Досега са регистрирани над 130 000 случая на COVID-19 по целия свят, както и над 4 900 смъртни случаи. В България за монета има 67 заразени и 2 смъртни случая.

Какви са симптомите на коронавируса и грипа?

Най-честите симптоми на коронавируса са висока температура, кашлица и задух. Според Калифорнийския университет в Сан Франциско, след като човек се зарази с коронавирус, инкубационната фаза (т.е. периодът от време, преди да започнат да проявяват симптоми) е средно около пет дни, въпреки че може да бъде от 2 до 11 дни. Всички хора реагират на вируси по различен начин, но като цяло при хората с коронавирус се проявяват симптоми до седмия ден, ако въобще ще се проявят такива. Според учените повечето хора без предишни здравни проблеми започват да се възстановяват 11 дни след заразяването.

Симптомите на грипа включват висока температура, втрисане, мускулни или телесни болки, кашлица, болки в гърлото, хрема, главоболие и умора. Те се появяват между един и четири дни след заразяване на човек, според Harvard Health. Симптомите ще продължат средно от пет до седем дни.

Разбира се, тъй като вероятно не сте наясно кога вирусът ви заразява, леките разлики между тези фази на инкубация могат да бъдат невъзможни за разбиране.

Колко заразни са коронавируса и грипа?

Ранните доклади показват, че коронавирусът е едновременно по-смъртоносен и по-заразен от грипа. Учените смятат, че коронавирусът се разпространява по същия начин, както грипът (чрез преминаване на дихателни капчици, близък контакт между хората или споделяне на микроби по повърхностите). Те също така вярват, че коронавирусът, подобно на грипа, достига пикова инфекциозност веднага след като започнат да се появяват симптоми.

Според данните, събрани от Vox, средният човек с грип ще зарази с вируса 1,3 други хора. Средностатистическият човек с коронавирус ще зарази от 2 до 3.1 други хора.

По-смъртоносен ли е коронавируса от грипа?

Средната смъртност от грип, година след година, е около 0,1%, според Американският център за контрол и превенция на заболяванията. Това означава, че на всеки 1000 души, които се разболеят от грип, средно 1 човек умира от него. От друга страна, доклад на СЗО от 3 март определи смъртността на коронавирус на 3,4%. По-ранните оценки бяха поставени между 1,4 и 2%, съобщава The New York Times.

Кои са най-рисковите групи, да се разболеят от грип или коронавирус?

Според Harvard Health, хората с висок риск за разболяване от коронавируса включват възрастни хора, хора с лоша имунна система и такива с основни медицински проблеми като хроничен бронхит, емфизем, сърдечна недостатъчност или диабет.

Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията, хората, които са изложени на най-висок риск от грипа, включват възрастни над 65 години, деца под две години, имунокомпрометирани хора и бременни жени, както и всички с белодробни заболявания, сърдечни заболявания или астма.

Имали ваксина за коронавируса?

Все още няма ваксина за COVID-19. Държавите по света работят за създаването на ваксина, възможно най-бързо. Но дори учените да намерят ефективна ваксинация срещу коронавируса тази седмица, тя вероятно няма да бъде достъпна за обществеността до следващата есен, съобщава NPR, поради всички тестове и проучвания, които би трябва да бъдат направени.

Може ли ваксината срещи грип да ви предпази от коронавирус?

Ваксината срещи грип не може да ви предпази да се заразите с коронавирус, според Чикагския университет по медицина.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #коронавирус #грип #covid 19