Научете как можете да разпознавате и проверявате качеството на някои от най-използваните продукти бързо и лесно.

Шоколад

Някои производители не винаги посочват истинското съдържание на какаото в шоколада. За да проверите действителния състав на шоколада ви, просто отчупете едно парченце и слушайте звука. Такъв с високо съдържание на какао ще произведе силен звук, докато този с по-ниско съдържание - мек, тъп звук.

Масло

Маслото често се фалшифицира и е много важно да знаете как да го разпознавате. Истинското масло е направено от краве мляко и е по-скъпо от заместителите му. То се разтопява равномерно и за разлика от изкуствените, произведени с растително масло, не се появяват капки вода на повърхността му при топене.

Авокадо

Има няколко практически съвета, които можете да използвате, за да изберете хубаво и узряло авокадо. Отстранете дръжката на авокадото. Ако се премахва лесно и цветът е зелен отдолу, авокадото е добро и узряло. Но ако цветът е кафяв, авокадото е презряло и вероятно ще видите тъмни петна около семката, когато го разрежете. Ако дръжката не може да се отстрани, плодът не е достатъчно зрял, за да бъде годен за консумация.

Яйца

Можете да направите прост тест с чаша вода, за да проверите свежестта на яйцата. Поставете яйце в чаша вода. Ако яйцето потъне и лежи на дъното, то е свежо и годно за ядене. Ако потъва, но стои под ъгъл, то е на около 1-2 седмици. И ако яйцето се издига на повърхността на водата, значи е твърде старо и трябва да го изхвърлите. Когато яйцето остарява, черупката пропуска по-голямо количество въздух, което кара старото яйце да остане на повърхността.

Банани

Основната разлика между органични и неорганични банани е, че неорганичните най-вероятно се отглеждат със синтетични торове, инсектициди и хербициди, а органичните с естествени вещества. Много хора забелязват, че “био” бананите са по-лесно се набиват и потъмняват, но със сигурност са за предпочитане от тези, пълни с химикали.

Когато избирате банани, избягвайте такива с блед цвят. Те не са вкусни и техният цвят може да означава, че са били откъснати преди да са узрели или че са били съхранявани в неподходящи условия твърде дълго. Изберете банани с ярък жълт цвят. Не избягвайте бананите с малки тъмни петна, това означава, че са напълно узрели и ароматът и вкусът им са най-добри.

Гъби

Развалените гъби стават лепкави на повърхността и с по-тъмен цвят. Когато този процес започне, той може бързо да скапе гъбата, така че е по-добре да готвите гъби, докато са все още свежи.

Ягоди

Ето няколко съвета как да избирате ягодите. Гледайте да купувате местни ягоди, на които сега им е сезонът, вместо да купувате вносни, тъй като те обикновено се берат преди да са узрели. Потърсете ягоди с яркочервен цвят и избягвайте тези с бяло около стеблото, тъй като това може да означава, че плодовете все още не са узрели. Не се страхувайте да купувате ягоди с несъвършени форми и различни размери, тъй като еднакви размери и перфектна форма не гарантират добрия вкус.

Диня

Ако отрежете диня и видите пукнатини по вътрешността, по-добре е да я изхвърлите. Тези пукнатини могат да бъдат причинени от химикалите, които някои земеделски производители използват, за да направят дините по-големи. При поглъщане те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително токсично натравяне.

Сушени плодове

Някои производители могат да добавят консерванти към сушените плодове, за да ги направят по-привлекателни и да предотвратят загубата на цвят. Такива плодове могат да съдържат сулфити, опасни за вашето здраве. За да избегнете тази опасност, изберете сушени плодове с естествени кафеникави или сивкави цветове, а не онези, които са ярки и блестящи.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!