© kazuend

Ако водите война срещу тези малки, но силни същества, опитайте някои от някой от нашите съвети:


Начертайте линия с креда

Ако имате врата в кухнята, която води директно навън е вероятно от там да идват мравките. За да ги спрете начертайте линия с креда на земята пред външната страна на вратата. Мравките не харесват калциевия карбонат, това го прави отличен репелент и те няма да преминат през линията и във вашата кухня.


Поръсете с брашно или канела

Подобно на кредата, мравките не харесват брашно и канела, това ги прави перфектния избор ако не искате да използвате химикали в и около кухня. Макар че това може да изглежда малко разхвърляно, но поръсването на малко брашно или канела около мястото където държите храната си или покрай первазите на прозорците, може да помогне за спирането на мравките.


Използвайте цитрусови плодове

Лимоновият сок е особено полезен около прозорците и вратите, може да попречи на мравки да влязат вътре. Няколко лимонени кори до вратата на кухнята също ще ги спрат.


Защитете се с билки

Мравките обичат захарта и могат да помиришат от голямо разстояние, и най-големия плик, и най-малкия кристал. Билките като градински чай и дафинов лист могат да предпазят захарта от мравките. Просто поставете билки директно в захарницата или до меда и мравките би трябвало да стоят далеч.


Изтриване на пътека им

Когато мравки влязат във вашия дом, те оставят пътека от феромонни след себе си, която други мравки да последват. Ако забележите, че мравка влиза в кухнята ви, почистете областта със смес от равни части оцет и вода. Това няма да убие мравките, които вече са в къщата ви, но ще унищожи пътеката от феромонни.


Запечатайте пукнатините

Ако имате мравки в кухнята си, е много вероятно те да не идват само през отворени врати или прозорци, а през пукнатини и дупки около тях. Опитайте се да намерите и запълнете колкото се може повече дупки.


Диатомична пръст

Ако търсите естествен инсектицид, който не съдържа химикали, то тогава диатомична пръст е решението за вас. Тя убива насекоми като мравки, дървеници и хлебарки, като влиза в техните външни скелети и дехидратира телата им. Използвайте малко количество и поръсете навсякъде, където подозирате, че има мравки. Тя може да бъде токсичен, така че следвайте указанията на етикета.

*Диатомитът е утаечна или седиментна скала, която е изградена от малки черупки на т.нар. „кремъчни водорасли”. Тези скали са известни още отпреди 200 години. Най-разпространената диатомична пръст в света в момента е китайската и тя е извлечена от сладководни басейни. Нашите Балчишки скали са подобни по състав на калифорнийските.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!