© Unsplash/Alisa Anton

Първо да се "подкиселените".

Витамин С е много полезен. Макар че не може да спре проникването на вирусите в организма, облекчава протичането на заболяването. Цинк и витамин С в комбинация стимулират синтеза на антитела, имат противовирусно действие и възпрепятстват възникването на инфекции.

Решаваща роля в защитата има витамин D.

"Слънчевият" витамин, синтезиращ се в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи, активира т. нар. "клетки-убийци", които помагат на тялото ни да се справи с инфекциите. Голямо количество от него се съдържа в риби като сардина и сьомга, в рибеното масло.

Не пропускайте и разходката на открито!

Да не забравяме за природните средства:

Ехинацеята възпрепятства проникването на вирусите в съединителната тъкан, атакува упорити и резистентни на антибиотици бактерии, повишава адаптационните възможности на организма.

Чесънът е природен антибиотик, мощен имуностимулатор и имуномодулатор със силни целебни свойства при грип и настинка. Приет след заболяване, има тонизиращ ефект, възбужда апетита и съкращава периода на възстановяване.

Ако пиете алое, ще намалите евентуални възпаления, ще подобрите клетъчното хранене и ще си осигурите енергия.

Клеева тинктура, която се предлага в аптеките като 30% спиртен извлек от прополис, също е добро профилактично средство срещу грип. За разреждане на тинктурата е добре да се използва сребърна вода с колоидно сребро. С профилактична цел се вземат 3 пъти дневно по 10 капки, а с лечебна - 3 пъти по 30-40 капки.

За деца дозите са по 1-2 капки за всяка година от възрастта на детето (например за 2-годишно дете - по 2- 4 капки на прием ).

При хрема към 5 мл сребърна вода се добавят 2 капки клеева тинктура и пет пъти дневно се капят по 3-4 капки във всяка ноздра.

Добре е да пиете зелени сокове - от магданоз, целина, спанак, кълнове. Те стимулират имунната система, богати са на витамини и минерали.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #грип #имунна система #ехинацея #алое #клеева тинктура