Освен за вредните съставки, като парабени и фталати, в съставките на кремовете се крият истинските полезни активни вещества, с истинските им имена,а не рекламните послания като „кожа, която диша" или „подмладяваща грижа".

Ето и кратък списък с имената на съставките и действието им:

  • Алфа-хидрокси киселини (съкратено АНА)

Алфа-хидрокси киселини се извличат от грозде, ябълки, маслини и мляко. Спомагат за ексфолирането на мъртвите вече кожни клетки и разкриват новата кожа отдолу. Смятат се за чудесно средство против първи бръчки. Продуктите с АНА се използват вечер, освен това при продължителна употреба могат да направят кожата чувствителна и раздразнена.

  • Антиоксиданти (Antioxidants)

Антиоксиданти са всъщност витамини - А,С и Е, и се борят със свободните радикали в кожата по същия начин, както ги побеждават в целия организъм чрез храната. Най-големите катализатори за образуването на свободни радикали са пушенето, слънцето и замърсяването. Свободните радикали атакуват колагена, клетъчните мембрани и липидния слой на кожата, като я състаряват преждевременно.

Най-ефектните антиоксиданти днес са витамините A, E и C, както и ресвератол (получава се от екстракта от гроздовите семки). Някои от козметичните марки обединяват в един продукт всички тях. Точно това се има предвид под надписа „антиоксидантен комплекс“.

  • Бета-хидрокси киселини

Бета-хидрокси киселини са пряко свързани са с АНА и работят по сходен начин - ускоряват обновяването на кожните клетки. Най-популярната бета-хидрокси киселина е салициловата. Използвайте внимателно, ако имате чувствителна или суха кожа.

  • Колаген и еластин

Колаген и еластин са елементи, които поддържат кожата еластична и мека. С възрастта производството на колаген намалява, което причинява увисване и бръчки на кожата.

  • Пантенол

Кожата превръща пантенола във витамин В5, който я успокоява и овлажнява.

  • Ретинол

Ретинолът е една от формите на витамин А, той се използва широко в козметиката и се явява една от основните антиейдж съставки. Притежава мощно антиоксидантно действие и подсилва естественото обновяване на клетките. Формите на ретинола са много: за проблемна кожа се използва ретинол, ретиноева киселина и тритиноин, в антиейдж продуктите – ретинол ацетата или ретинол палмитат.

Ретинолът е високоалергично вещество, предизвикващо силна фоточувствителност, което не позволява използването му при чувствителна кожа, а също и при тънка и пигментирана кожа.

Ретинолът е и капризен - лесно се окислява при контакт с въздуха, поради което се нуждае и от специфични условия за съхранение. За предотвратяването на това производителите са изобретили опаковки, които защитават съдържанието от контакт с въздуха.

Козметичните средства на основата на ретинола е препоръчително да се използват от 25 години нататък, когато се появяват първите мимически бръчки, а при проблемна кожа тази съставка е предписвана от дерматолози и на 14 годишни момичета.

Кремове с ретинол трябва да се нанасят на тънък слой: излишъкът се окислява и може да оцвети кожата в кафяво-жълт цвят.

  • Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина влиза в състава на човешката тъкан и участва в процеса на регенерацията ѝ. Освен това се задържа в клетките на кожата необходимата ѝ влага – 1 молекула от киселината съхранява до 500 молекули вода.

Хиалуроновата киселина помага не само за задържането на влагата, но и създава защита за повърхността на кожата. В комбинация с пептидите, тя влиза в състава на антиейдж кремовете, в слънцезащитната козметика хиалуронът прикрива повредения рогов слой и не позволява на кожата да се обезводнява, а за отстраняване на пигментацията, хиалуроновата киселина се комбинира с ретиноиди. Ползването на крем с хиалуронова киселина трябва да започне при първите признаци на обезводняване на кожата, което може да се получи и на 20 години, ако кожата ви е суха и тънка. Хиалуроновата киселина е абсолютно безопасна и не предизвиква дразнене и алергия.

  • Серамиди

Серамидите са вид липиди (мазнини), открити в междуклетъчните пространства. Те помагат за задържане на влагата в кожата. Именно за това серамиди се използват най-често в кремове за жени над 30 години, със суха или увредена кожа. Не са необходими за по-млада кожа.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #крем за лице