Знаем, че има някои ползи за здравето от консумирането на кофеин, но има ли достатъчно, за да компенсират негативните му ефекти?

Предимствата от консумирането на кофеина

Според изследванията, събрани от Университета в Саутхемптън, които са повече от 200 изследвания за ефектите на кафето. Хората, които пият три или четири чаши кафе на ден, имат по-малък риск от сърдечни заболявания, диабет и рак на черния дроб и кожата. Някои изследвания дори показват, че пиенето на кафе редовно може да подобри паметта.

Негативни ефекти на кофеина върху тялото 

Тялото ви може наистина да се пристрасти към кофеинът и ако пропуснете дневната си доза, ще страдате от главоболие, раздразнителност и трудно ще се концентрирате.

Ако консумирате прекалено много кофеин, бихте могли да изпитате сериозни странични ефекти като пристъпи на безпокойство, безсъние, храносмилателни проблеми, дехидратация и дори мускулни тремори.

Трябва ли да пиете кофеин или да се отървете от него?

Това зависи изцяло от вас, но ако имате проблеми с храносмилането или със съня, трябва силно да помислите за спиране на кофеина. Да, кафето може да ви помогне да се преборите с някои болести и да подобрите паметта си, но тези ползи можете да ги получите и от други храни и от редовно спортуване.

Ако нямате никакви здравословни проблеми, които биха могли да се влошат от кафето, със сигурност можете да намерите начин да го включите в живота си по здравословен начин. Около 300 милиграма или по-малко кофеин (това се равнява на около три чаши кафе) е добра цел, към която трябва да се стремите.

Каквото и да правите, не консумирайте повече от 500 милиграма кофеин на ден. Това води до опасно повишен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане и увредена стомашна лигавица.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафе #кофеин