© spodeli.com

Според експерта по продуктивност и автор на книги за управление на времето Джули Моргенщерн "вие сте като телефон, който се нуждае от зареждане". Ползването на отпуск е важно не само за личното ви благополучие, но и за успеха на бизнеса ви. Ето три съвета, които ще ви помогнат да постигнете здравословен баланс между професионалния и личния живот:

​Променете начина, по който мислите за почивката

Вместо да гледате на почивката като на лукс, който отнема от работата и портфейла ви, мислете за нея като за отговорност пред бизнеса и клиентите ви. Изследванията показват, че работата над 50 часа седмично всъщност намалява производителността, а работата над 55 часа не носи допълнителни ползи. Освен това дългото работно време може да навреди на физическото ви здраве и на личните ви взаимоотношения. Затова почивката трябва да се разглежда като неразделна част от цялостния ви успех.

​Отнасяйте се към работата си като към обикновена работа, дори и да я обичате

Вашата идентичност може да е силно обвързана с работата ви, особено ако упражнявате творческа професия или ако сте на свободна практика/предприемач. Но дори и да обичате това, което правите, е важно да гледате на него като на обикновена работа и да отделяте време за лична почивка и подмладяване.

​Съсредоточете се върху качеството на работата си, а не върху количеството отработени часове

Ако се чувствате виновни, че си взимате отпуск, това може да е, защото не управлявате добре времето си. Опитайте се да промените подхода си към управлението на времето, като се съсредоточите върху постигането на възможно най-добри резултати, а не върху броя на отработените часове. Както предлага Моргенщерн, ефективното управление на времето включва отчитане на количеството енергия и умствени усилия, необходими за постигане на желания от вас резултат.

Не забравяйте, че няма нищо срамно в това да си вземете почивка. Всъщност тя е от съществено значение за постигането на здравословен баланс между работата и личния живот. Затова не забравяйте да се грижите за себе си както в личен, така и в професионален план.

© spodeli.com

Настройте се на естествените си енергийни приливи и отливи и обърнете внимание на периодите на максимална продуктивност: колко време можете да работите, преди мозъкът ви да се нуждае от почивка, и кога през деня сте склонни да постигате отлични резултати при определени видове задачи.

Например, може би можете да се съсредоточите върху писането само за няколко часа, а мозъкът ви функционира най-добре в ранните часове на деня. Или може би предпочитате да се справяте с досадни задачи и бързи победи сутрин, като оставяте втората част на деня свободна за творчески начинания. Съобразяването с личния ви ритъм може да ви помогне да си създадете работен ден, който да работи за вас, като в крайна сметка повиши продуктивността ви и ви позволи да се откъснете напълно от работата без чувство за вина.

Не забравяйте, че стойността ви не се определя от времето, което прекарвате в работа, а от качеството на работата, която вършите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!