© Unsplash

Много хора знаят, че ябълковият оцет може да помогне на храносмилането, но се оказва, че той може да бъде чудесен евтин заместител за балсама за коса.

Защо работи толкова добре?

Ябълковият оцет е киселина, а когато косата ви стане начупена или губи блясъка си, това обикновено се дължи на факта, че е твърде алкална. Използването на оцета за изплакване може да помогне за балансирането на pH на косата ви. Той помага да се предотврати късането на косата и хидратира всеки косъм, всяка нишка.

Той също така помага за предотвратяване на растежа на бактериите, което е чудесно, за да ви помага да победите пърхота и сърбежа.

Освен това, киселинността помага за премахването на наслоените остатъци от шампоан без да изсушава или да отстранява естествените масла от косата. Ябълковият оцет, също така, съдържа важни хранителни вещества за здрава коса, като витамин В, витамин С и калий.

Как да направите естествен балсам с ябълков оцет?

 • Започнете с около една супена лъжица ябълков оцет и го разбъркайте с три супени лъжици вода в спрей бутилка.
 • Оцетът трябва да е леко мътен, а не бистър, и да съдържа малко количество седимент.
 • Разклатете сместа и след това добавете едно или две етерични масла, за да маскирате аромата на оцет и дайте на косата допълнителен блясък.
 • Лимонът е чудесен избор за освежаващия му аромат, но розмаринът също така работи добре, за да предотврати изтъняването на косата.

Как да измиете косата си с ябълков оцет?

 • Използвайте горната смес след шампоана си.
 • Нанесете върху мокра коса, от корени до краища.
 • Масажирайте скалпа, за да стимулира кръвообращението и да ви помогне с ексфолирането.
 • Оставете сместа да седи в косата ви за около 5 минути и изплакнете добре със студена вода.

Внимание! Обърнете внимание как ябълковия оцет влияе на косата ви! Не мийте косата си с ябълковия оцет повече от веднъж седмично.

Препоръчваме ви да започнете с веднъж на всеки две седмици или да регулирайте честотата до това, което се смятате, че най-добре за вашата коса.

5 причини да използвате ябълков оцет за вашата коса

 1. Балансира рН на косата и скалпа.
 2. Той е антибактериален и противогъбичен. Това може да означава по-добър растеж на косата и поддържане на космените фоликули здрави и функционални.
 3. Той поддържа балансирана кожа, което помага за борба със сухата кожа и пърхота.
 4. Той помага за по-лесното разресване на косата.
 5. Премахва натрупаните шампоан и мръсотия от косата, без да я изсушава. Това оставя косата ви блестяща и копринена и като бонус, косата ви изглежда по-добре по-дълго между измиванията!

Търсите ли естествени решения за грижа за косата си? Използвали ли сте ябълков оцет вместо балсам ? Споделете в коментарите!

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #ябълков оцет #грижа за косата #коса #домашна козметика