© Unsplash

С над 200 000 случая на COVID-19 в целият свят и хиляди смъртни случаи, в най-силно засегнатите страни се появява поразителна тенденция: умират повече мъже, отколкото жени. Това е най-очевидно в Италия където мъжете са близо 60 процента от хората с потвърдени случаи на вируса и повече от 70 процента от починалите, според агенция за научни изследвания на Италия в областта на общественото здраве. Тези цифри са в съответствие с ранните данни от Китай, където за първи път се появи новият коронавирус.

Една страна в която тенденцията не е такава е Южна Корея. Докато типичният пациент с COVID-19 в Италия и други страни е мъж на около 60, жените представляват повече от 60 процента от инфекциите в Южна Корея, а почти една трета от случаите са хора на възраст между 20 и 29 години.

Вероятно младите жени са свръхпредставени в данните за пациентите с коронавирус в Южна Корея заради демографските данни на религиозната секта на Shincheonji Church of Jesus, членовете на която бяха най-голямата група заразени с коронавирус в страната. Според експерти масовото тестване на членовете на църквата вероятно е повлияло в епидемиологичната статистика около епидемията от коронавирус в Южна Корея.

Възможно е и в Италия да се разболяват повече млади хора, но тъй като симптомите им са леки и страната не ги е тествала агресивно, тези случаи не се преброяват.

„Истината е, че днес не знаем защо COVID-19 е по-тежък за мъжете, отколкото за жените или защо степента на разликата е по-голяма в Италия, отколкото в Китай“, каза Сабра Клайн, професор в Bloomberg School of Public Health на Джонс Хопкинс пред The Hour. „Това, което знаем е, че освен по-старта възраст, другият рисков фактор за тежък резултат епациента да бъде мъж, за което обществеността трябва да бъде информирана.“

Според Los Angeles Times възникващата картина на уязвимостта на мъжете към коронавирус може лесно да се обясни с ясно различие между половете със социални и културни корени: в целия свят мъжете са много по-склонни да пушат цигари. Това уврежда дробовете им и ги подготвя за възпаление и допълнително увреждане, когато се борят с инфекция. Освен това в Китай, Италия и Южна Корея жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете, според СЗО. Въпреки това, подобна разликата между половете се наблюдава и при по-малките огнища на ТОРС и Близкоизточения респираторен синдром.

Някои изследователи посочват и биологичните различия между мъжете и жените, които могат да влошат COVID-19. Години проучвания са установили, че по принцип жените имат по-силна имунна система от мъжете и са по-способни да се справят с инфекциите. Проучванията също така установяват, че естрогенът защитава женски мишки, заразени с вируса, който е причинил епидемията от ТОРС през 2003 г.

Според Кент Е. Пинкертън от UC Дейвис за Los Angeles Times, отговора на имунната система на пациенти с COVID-19 може да разкрив важни разлики между начина, по който имунната система на мъжете и жените се бори с инфекцията. Те подозират, че хормоналните разлики може да играят ключова роля в този имунен отговор. И ако учените могат да разкрият как работи това, те биха могли да идентифицират по-добри стратегии за борба с коронавирусните инфекции като цяло.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #коронавирус #covid 19