© Unsplash

И докато всички ние сме наясно за видовете непоносимости към храна, домашни любимци или прах, има и някои такива, които са толкова редки, че вероятно никога не сте чували за тях. Разберете за тези необикновени алергии и може би си обяснете странните обриви, които вие или някой ваш близък понякога получавате.

Разбира се, ако имате оплаквания като сърбеж, обрив, необичайна хрема или кашлица, диария или проблеми със сърдечно-съдовата система, незабавно потърсете лекарска помощ.

Слънчева светлина

Какво може да бъде по-лошо от това да сте алергични към Слънцето? Хората, които страдат от тази алергия, изпитват сърбеж, възпаление и сериозно зачервяване на кожата, когато тя е изложена на слънчева светлина. Понякога това може да бъде повлияно от приемането на някои лекарства, но понякога причините за болестта остават неясни. Ако алергията не изчезне за дълъг период от време, по-добре е да се консултирате с лекар.

Книги

За книжните плъхове, ароматът на скоро отпечатана книга е най-доброто нещо на света. Но за един алергичен човек такава миризма няма да причини нищо друго освен течащ нос и главоболие. Ако сте свръхчувствителни към праха от книгите, не спирайте да четете - просто преминете към електронни четци.

Перилни препарати

Някои съставки на перилните препарати също могат да причинят алергични реакции. Хората, които страдат от тази алергия, получават сърбеж, когато носят дрехи или спят на спално бельо, изпрано със съответния препарат за пране. Жените също така могат да получат и гинекологичен проблем.

Козметични продукти

Химикалите, съдържащи се в козметиката, кремовете и лосионите, могат да причинят алергични реакции, които се проявяват в рамките на няколко часа или дори дни след прилагането. Ако не сте сигурни за определен компонент на вашия продукт за грим, по-добре е да се консултирате с алерголог или дерматолог и да намерите алтернатива.

Почистващи препарати

Тази алергия се причинява от някои съставки, съдържащи се в домакинските почистващи препарати. Симптомите включват обриви и зачервяване на местата, където препаратът докосва кожата ви. Незабавно спрете употребата, измийте обилно с вода и ако се наложи посетете лекар. Най-добре е превантивно да носите ръкавици.

Смартфони и таблети

В свят, пълен с технологични устройства като смартфони и таблети, животът без тях трудно може да си го представим. Но някои хора просто са принудени да живеят без тези устройства, защото са алергични към метали като никел или кобалт, които се използват за направата на повечето модерни телефони.

Алергичните хора получават сърбеж и обриви в областта на ръцете, ушите и бузите. Ако имате тези симптоми, когато използвате мобилното си устройство, си вземете предпазен калъф и се опитайте да говорите по телефона на високоговорител или слушалки и да го използвате по-рядко.

Бижута

Същият никел, който се използва за направата на смартфоните, може да се намери и в бижута. Ако забележите зачервяване и сърбеж при носенето на пръстени и гривни, тогава може да сте алергични към тях. Бъдете внимателни при избора на украшенията си.

Копчета на панталони

Както и при мобилните телефони, проблемът с копчетата се дължи на алергията към никел. За алергичните хора допирът на този метал може да се превърне в истински проблем, предизвикващ сърбеж и зачервяване. Ако сте алергични, носете допълнителен слой дрехи, който да изолира копчето и кожата. Например загащвайте блузата си или носете боди.

Кожа

Повечето хора нямат проблеми с носенето на кожени дрехи, но има и такива, които са алергични към този материал. Ако усетите сърбеж и изгаряне при носенето на кожено яке, вероятно е време да помислите за алтернативата - изкуствена кожа.

Вълна

Всички знаем, че вълната причинява сърбеж понякога. Но някои хора изобщо не я понасят поради алергията си към ланолин. Ланолинът е естествен восъчен компонент, произвеждан от овцете. Също така се добавя към някои продукти за грим, така че хората с алергия към вълна трябва внимателно да прочетат съставките на козметичните си продукти и да избягват ланолина.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #алергии