Голямото разнообразие на пазара на кухненски маси, прави изборът доста труден и сложен. Проблемът не е само в това, че масата трябва да е в хармония с останалите мебели в кухнята, но едновременно с това да бъде практична и удобна. За да ви помогнем в избора, ще разгледаме предимствата и недостатъците на 4 вида кухненски маси.

Стъклени кухненски маси

  • Предимства: Популярните стъклени кухненски маси са изработени от устойчиво закалено стъкло. Следователно, въпреки очевидната си чупливост, те са достатъчно надеждни в експлоатация. Също така успешно се вписват във всеки интериор на кухнята. Различните нюанси на стъклото - от прозрачно до цветно, позволява да се впишат перфектно в организацията на пространството. Стъклените кухненски маси "не се страхуват" от високите температури, така че можете спокойно да оставите върху тях чаша горещ чай или кафе.
  • Недостатъци: Стъклените кухненски маси са капризни и изискват повишено внимание. За почистване на повърхността им е необходим специален препарат за почистване на стъкло, който да не оставя следи. А причините за многократното ежедневно почистване са много: разлят чай или кафе, мазни петна или пръстови отпечатъци. За лесно почистване, препоръчваме при хранене да поставяте салфетка под всеки прибор или покривка. Това, между другото, ще придаде на кухнята усещане за комфорт.

Ако имате малко дете, стъклената кухненска маса не е най-добрият избор за организиране на интериора в кухнята. Но ако сте фен на стъклото, трябва да изберете маса с кръгла или овална форма. Ако бебето вече се е появило след като сте купили стъклената маса с остри ъгли, поставете декоративни предпазители за ъгли.

Дървени кухненски маси

  • Предимства: Дървените кухненски маси са класика в кухнята, а и се предлагат в различни форми и дизайн. И днес не са загубили своята актуалност. На пазара има огромен избор от модни кухненски маси изработен от дърво. За производството им се използват ценни дървесни видове: бук, дъб и ясен. Най-важното предимство на дървените маси е тяхната екологичност.
  • Недостатъци: Дървената повърхност губи първоначалния си вид с течение на времето. Материалът се "страхува" от контакт с горещи или мокри съдове, върху него остават следи от чаши или чинии.

Дървените кухненски маси са застрашени, ако в дома има домашен любимец. Котките много обичат да острят ноктите си на дървените крака.

Друг недостатък е, че поради характеристиките на материала, често масите от дърво са тежки. Ето защо любителите на редовното разместване ще трябва да се понапънат малко, преди да намерят точното място за тази част от кухненския интериор.

Пластмасови кухненски маси

  • Предимства: Пластмасовите кухненски маси са непретенциозни в поддръжката, издържат на детските пакости и домашните любимци, не се развалят при контакт с горещи и мокри съдове, при удар или падане не се чупят на малки парчета, като по този начин не създават риск от нараняване.

Пластмасовите кухненски маси са много издръжливи. При обработка с полиуретаново покритие, техният експлоатационен живот може да достигне до четвърт век.

  • Недостатъци: В интерес на истината, може да кажем, че практически пластмасовите кухненски маси нямат недостатъци . С изключение на един - може да се окажат токсични. За щастие на българския пазар все още не се срещат подобни прецеденти. Все пак си струва да поискате от продавача сертификат.

Фурнировани кухненски маси

  • Предимства: Тези кухненски маси съчетават характеристиките на дърво и пластмаса. Плотът при тях е изработен от естествен фурнир, който ще се хареса на феновете на еко стил. Материалът не е капризен в обслужването, много приятен и топъл на допир.
  • Недостатъци: Покритата с фурнир маса лесно се наранява. На нея е невъзможно да направите набързо сандвич, също така да сложите чаша с гореща напитка върху непокрита със салфетка повърхност.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кухненска маса #мебели #интериор