​Ето седем неочаквани навици, които експертите казват, че оказват влияние върху нивата на серотонина.

Не се грижи за здравето на червата

90% от серотонина се произвежда в стомашно-чревния тракт, ако здравето на червата е по-малко от оптимално, има вероятност да страдате и от нежелани психологически симптоми.

Не спите

Лош сън в продължителен период от време може драстично да влоши настроението ви. Проучване установи, че недостигът на достатъчно сън постепенно десинтезира серотониновите рецептори, което ви прави ви по-податливи на проблеми като депресия.

Пие твърде много кафе

Според Journal of Young Investigators, когато разчитате на кафе, за да ви даде енергия, вашият мозък започва да изисква кофеин, за да функционира. Подобно на наркотик, можете да развиете толерантност към кофеина, а това води до абстиненция. Кофеинът стимулира производството на серотонин, абстиненция от кофеин може да означава и понижаване на нивата на серотонин.

Не прекарвате достатъчно време на открито

Светлината, особено естествената слънчева светлина, повишава нивата на серотонин и има положителен ефект върху настроението ви. При отсъствие на естествената светлина нивата на серотонин намаляват и има по-голяма вероятност да страдате от депресия.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #серотонин #навик