© Unsplash

Кофеинът може да ви накара да се чувствате будни и пълни с енергия, но също така може да ви накара да сте по-разтревожени, по-раздразнително и да не можете да спите. Това не означава, че е нужно да спрете да пиете кафе. Антиоксидантите в него са полезни за вас, но не трябва и да пиете по 7 чаши на ден. За щастие алтернативите на кофеина съществуват и макар че те нямат съвсем същия ефект, някои от тях са много ефективни.

Ако не можете да понасяте кофеина или не искате да разчитате на него, това не означава, че трябва да прекарате деня си изтощени и без енергия. Чрез включването на някои здравословни храни и прости навици в ежедневието си, можете да се заредите с достатъчно енергия, за да се справите през деня без да имате нужда от кафе или енергийни напитки.

Ето някои начина да увеличите енергията си без кофеин:

Витамини

Често, когато ви липсва енергия, дефицитът на някои витамини е виновен. Комбинацията от правилните витамини и електролити в ключови моменти може да бъде много полезна за повишаване на енергията. Това може да включва магнезий, калий и витамини В. Някои витамини, като витамин D, желязо, В12 и йод, могат да бъдат част от подобряването на вашата обща енергия и благополучие.

Слънчева светлина

Излагането на слънце повишава нивата на серотонин, което може да подобри настроението и да ви помогне да спите по-добре. Прекарването на времето в слънце е добро за повече от настроението ви. При адекватно излагане на слънчева светлина тялото ви може да произведе ценния: витамин D. Също така само 15 минути на слънце може да ви помогне да се чувствате по-бодри, според едно ново холандско проучване.

Упражнения

Редовните упражнения създават повече енергия за вашето тяло. 15-минутна разходка, катерене нагоре и надолу по стълбите, джогинг на място или дори просто ставане и разтягане могат да заредят тялото ви с енергия. Упражненията не само стимулират сърдечния ритъм и естествен повдигат настроението ви, но и подобрява стойката ви, което на свой ред ви дава повече енергия.

Вода

Когато сте дехидратирани, може да се чувствате мудни и уморени. Сутрешната чаша вода може да ви помогне да се чувствате по-енергично през целия ден. Ако не пиете вода през целия ден енергията ви намалява. Всъщност едно британско изследване от 2015 г. установи, че един на всеки пет души, които се оплакват от хронично изтощение всъщност са само дехидратирани.

Кокосова вода

Кокосовата вода повишава нивата на енергия, тъй като има високо съдържание на витамин B. Този витамин помагат на тялото ви да превърне енергията от храната в енергия, която тялото ви може да използва. Кокосовата вода е естествено сладка, съдържа биоактивни ензими и е пълна с рехидратиращи електролити, което я прави добър заместител на захарните спортни напитки.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #енергия #кофеин