Когато говорим за скоростта на метаболизма, ние говорим за скоростта с която организма превръща поетата храна в енергия. Тази способност е от съществено значение, когато става въпрос за сваляне на килограми. Ако метаболизмът е по-бърз тялото ви ще изгаря повече калории без да е необходимо да изразходвате допълнителна енергия.

От какво зависи скоростта на метаболизма? Основно от гените, възрастта и пола, но има някои навици, които могат да ви помогнат да го забързате.

Ето 5 от навици, които могат да забързат метаболизма ви.

© Unsplash

Упражнявайте мускулите

Въпреки че аеробните упражнения са важни, трябва да се обърне специално внимание на развитието на мускулите. Мускулите консумират повече калории, за поддържането си от мазнините. За това когато сте във фитнеса не забравяйте упражненията за сила.


© Unsplash

Правете упражнения с висока интензивност

По-добре е да правите малко упражнения, но добре, отколкото много и зле. Горите повече калории като правите упражнения с висока интензивност, отколкото ако тичате за дълго време. Когато тялото ви стигне лимита на силите си то не само изгаря мазнините в момента, но и гори калории дори и като седнете да си починете.

© Unsplash

Яжте няколко пъти на ден

За да отслабнете, трябва да поддържате хормонален баланс, ако тялото ви не получава храна, то предизвиква кръвната захар. Храненето няколко пъти на ден предотвратява покачването на инсулина, така че хормоналния баланс да не се промени.


© Unsplash

Яжте пикантни храни

Ако сте фен на индийска или мексиканска храна, имате късмет. Ястия, съдържащи люто чили, помагат за изгаряне на калории. Вещества в лютите храни улесняват изгарянето на липиди, така че загубата на мазнини е по-лесно.


© Unsplash

Яжте повече протеини

Протеините са хранителните вещества, които изискват повече време за обработка, което означава, че тялото консумира повече калории, за да ги смели. В допълнение, излишъкът на протеин в организма не се натрупва под формата на мазнини, а на мускули, което спомага за ускоряване на метаболизма.

Дайте приоритет на месото, рибата, бобовите растения или сиренето върху други храни в диетата си.

С помощта на тези съвети можете да достигнете до идеалното си тегло по здравословен начин като съчетавате диетата и упражненията по интелигентен начин.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #ускоряване на метаболизма #метаболизъм