© Unsplash

Те също така подобряват концентрацията и предотвратяват хронични заболявания. Могат да се консумират: варени, печени и сушени или под формата на сладко или брашно. Кестените са също отличен източник на витамини и минерали (като манган, молибден, мед и магнезий).

Каква е хранителната стойност и ползите за здравето от кестените?

Решават храносмилателните проблеми

Кестените имат едно от най-високото съдържание на диетични фибри в “света на ядките", което означава, че те са силни съюзници във всяка стомашно-чревна борба. Диетичните фибри стимулират перисталтичното движение в червата, като по този начин предотвратяват възпаления и дискомфорт. Те могат също помогат за усвояването на хранителните вещества, намаляват нивата на холестерола и стабилизират тези на кръвната захар. Също така намаляват риска от запек и чревни усложнения като дивертикулоза.

Подобряват мозъчната дейност

Кестените съдържат мастноразтворими витамини от вида B, които подобряват здравето на кожата ви, подпомагат за произвеждането на червени кръвни. Освен това калият, намиращ се в тях, може да увеличи притока на кръв към мозъка и да стимулира доброто здравословно състояние на нервната система, като по този начин увеличава концентрацията и паметта.

Укрепват имунната система

Високата концентрация на витамин С и други антиоксидантни съединения в кестените ги прави идеален стимул за вашата имунна система. Витамин С не само стимулира производството на бели кръвни клетки, но също така действа като антиоксидант - търси свободните радикали в организма и ги неутрализира, преди здравите клетки да мутират или да предизвикат оксидативен стрес близо до жизнените органи. Това може да помогне на имунната система да се съсредоточи върху патогени и предотвратяване на заболявания.

Увеличават костната минерална плътност

Медта и магнезият не са първите неща, за които човек мисли, когато става дума за здравето на костите, но медта е изключително важна за процеса, чрез който тялото абсорбира желязо, което е от решаващо значение за растежа и развитието на костите. Магнезият е много добър за увеличаване на костната минерална плътност и осигурява голямо разнообразие от други ползи за здравето. С тези жизненоважни минерали, които се намират в кестените, можете да предотвратите или забавите началото на много свързани с възрастта заболявания, като остеопороза.

Намаляват риска от развитие на болести

Кестените съдържат манган, който се бори със свободните радикали в организма и намалява риска от сърдечни заболявания и рак. Също така играе ключова роля в процеса на стареене и помага за предотвратяване на кръвосъсирването.

Контролират кръвното налягане

Когато става дума за понижаване на кръвното налягане, малко минерали са толкова съществени, колкото калият. Калият контролира движението на водата в тялото и също така функционира като вазодилататор - увеличава кръвния поток и освобождава напрежението върху свити кръвоносни съдове и артерии. Това стабилизиране на кръвното налягане може да повиши цялостното сърдечно-съдово здраве и да намали риска от сърдечни пристъпи и удари.

Още един плюс е, че кестените не съдържат глутен.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кестени