Витамин А е термин за група мастноразтворими съединения, които са много важни за човешкото здраве.

Препоръчителна доза:

  • мъже 900 мкг витамин А на ден;
  • жени 700 мкг витамин А на ден;
  • децата и юношите - 300-600 мкг.

Витамин А се намират в животински и растителни храни. Има два вида витамин А.

Преформиран витамин А, наричан още ретинол, който се намира в животинските продукти. Източници са млякото, яйцата, месото, сиренето, черния дроб, рибното масло от хелибюма, сметаната и бъбреците.

Провитамин А се намира и в растителни храни като плодове и зеленчуци.

Най-често срещаният тип провитамин А е бета-каротин, каротеноид, който произвежда тъмни пигменти в растителните храни. Бета-каротинът може да се намери в пъпеша, розовия грейпфрут, кайсиите, морковите, тиквите, сладките картофи, тъмно зелените листни зеленчуци и броколито.

Витамин А има много разнообразни функции. Те са от съществено значение за много процеси в тялото ви, включително поддържане на добро зрение, осигуряване на нормалната функция на имунната система и органите и подпомагането на правилното развитие и развитие на бебетата в утробата.

Ето 6 важни ползи за здравето от витамин А:

Защитава вашите очи

Витамин А е от съществено значение за запазване на зрението ви. Всъщност, един от първите симптоми на дефицит на витамин А може да бъде нощна слепота, известна като кокоша слепота. Хората с това състояние могат да виждат нормално през деня, но зрението им се влошава в тъмнината. В допълнение към предотвратяването на нощната слепота, консумирането на адекватни количества бета-каротин може да помогне да се забави намаляването на зрението, което някои хора изпитват заради възрастта.

Може да понижите риска от някои ракови заболявания

Нормалният прием на витамин А от растителна храна може да намали риска от някои видове рак, включително лимфома на Ходжкин, както и рак на шийката на матката, белия дроб и пикочния мехур. Въпреки това връзката между витамин А и рака все още не е напълно изследвана.

Поддържа здрава имунна система

Витамин А играе жизненоважна роля в поддържането на естествената защита на организъма ви. Наличието на достатъчно витамин А във вашето хранене помага за поддържането на здрава имунна система. Това означава, че недостигът на витамин А може да увеличи чувствителността ви към инфекции и да забави възстановяването ви, когато се разболеете.

Намалява риска от акне

Точната роля, която играе витамин А в развитието и лечението на акнето, все още остава неясна. Предполага се, че дефицитът на витамин А може да увеличи риска от развитие на акне, тъй като причинява свръхпроизводство на протеина кератин във вашите космени фоликули. Това увеличава риска от акне, като прави по-трудно премахването на мъртвите кожни клетки от космените фоликули. Някои лекарства за акне, базирани на витамин А, може да се намерят в аптеките с рецепта.

Поддържа здравето на костите

Ключовите хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави кости са протеини, калций и витамин D. Все пак приемането на достатъчно витамин А е необходимо и за правилното развитие и растеж на костите, а дефицитът на този витамин е свързан с лошото състояние на костите. Всъщност хората с по-ниски нива на витамин А в кръвта са с по-висок риск от костни фрактури, отколкото хората с нормални нива.

Помага за развитието на репродукцията и бременността

Витамин А е от съществено значение за поддържането на здрава репродуктивна система както при мъжете, така и при жените, както и осигуряването на нормален растеж и развитие на ембрионите по време на бременност. При бременни жени витамин А участва и в растежа и развитието на много основни органи и структури на нероденото дете, включително скелета, нервната система, сърцето, бъбреците, очите, белите дробове и панкреаса. И все пак трябва да се внимава, защото прекалено много витамин А по време на бременност може да бъде вреден за растящото бебе и може да доведе до вродени дефекти.

Важно:

Обикновено човек приема нужното количество витамин А само от добрата храна, но приемането на допълнителни хранителни добавки с наличието на витамин А, може да доведе до предозиране. Това също може да се получи ако се приеме твърде много храна от животински произход, като черен дроб и мляко. От друга страна при прекомерната употреба на провитамин А от растителна храна, предозирането е малко вероятно.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #витамин А