Понякога болките в ръцете говорят за сериозни проблеми със здравето, друг път се дължат само на физическо претоварване. Само по това коя ръка ви е заболяла, вече може да се предположи каква е диагнозата, казват лекарите. Например при стенокардия болка се появява обикновено в лявата ръка, а при карпално-тунелния синдром - в дясната.


Симптоми

Болка само в лявата ръка, непостоянна, явява се само след физическо натоварване, било то от тренировка във фитнеса или изкачване пеша до третия етаж, например. Важна отличителна черта на болката в ръката, характерна за стенокардията, е, че преминава бързо след прием на таблетка нитроглицерин.

Причини

Стенокардията, която е симптом исхемичната болест на сърцето, предизвиква неприятното усещане в лявата ръка.

Често болката започва в областта зад гърдите и после преминава към ръката.

Специалистите отбелязват, че във всеки десети случай болката в лявата ръка е единственият симптом за начало на болестта.

Поставяне на диагноза

Необходима е консултация с кардиолог, колкото се може по-бързо. Той ще ви направи електрокардиограма (ЕКГ), по негова преценка може да ви назначи велоергометрия (изследване с натоварване) и холтер (24-часов ЕКГ мониторинг).

Първа помощ

Прекратете всякаква физическа дейност и полегнете. Вземете нитроглицерин, за да премине бързо, ако диагнозата е стенокардия.

В 20% от случаите болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт на миокарда.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #болки в ръцете #стенокардия #инфаркт на миокарда