Когато се появят, болките в гърдите тревожат голяма част от хората, защото те често се приемат като проблеми със сърцето. Всъщност този тип болки могат да бъдат не само кардиални, но и резултат например от ocтeoхондроза или настинка. Това, което трябва да се направи незабавно, е да се определи причината за болките. Ако те са предизвикани от нарушения в работата на сърцето и неговите съдове, максимално ефективна медицинска помощ може да се окаже само през първите 1-1,5 часа.

Кардиална болка

Кардиалната болка има определени особености. Продължава повече от минута, но не повече от 10-15 минути. Понякога болката има вълнообразен характер. Усеща се и в шията, зад плещите, в лявата половина от тялото и долната челюст Болката може да бъде придружена със задух, обща отпадналост, потене, гадене, болки в стомаха. Най-често преминава след приемането на съответен медикамент за сърце или успокояване.

Болка при инфаркт

Мнозина погрешно смятат, че болката при инфаркт е толкова нетърпима, че тя не може да се обърка с друга. Това всъщност не е така. Кардиолозите постоянно се сблъскват със случаи на хора, прекарали инфаркт, които търсят помощ дори една седмица след пристъпа - дотогава болката е била търпима или е преминавала след приемането на нитроглицерин. Бъдете внимателни към себе си и не се отнасяйте лекомислено към появата на болка. Незабавно потърсете лекарска помощ. Междувременно можете да вземете таблетка аспирин или да поставите нитроглицерин под езика.

Болка свързана с гръбнака

Болката в гърдите може да се дължи и на проблеми в гръбначния стълб, мускулите на гръдната клетка и т.н. Ако работите в затворено помещение, обърнете внимание на въздушните потоци в него - отворените прозорци, евентуалното наличие на климатик. Настинки и честото седене на течение понякога предизвикват не само хрема, но и болки в областта на гърдите.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #болки в гърдите #инфаркт #сърце