Пулсът представлява броят на ударите на сърцето за една минута. Сърдечният ритъм е различен в отделните възрасти. Например при бебетата на по 4-5 месеца пулсът може да стигне до 180 удара в минута, за 11-годишните – до 130 удара, а за всички, които са над 18 години, е нормално сърдечният ритъм да е между 60 и 100 удара в минута. Всяко преминаване на тази граница може да се приема за висок пулс.

Проверете пулса си

  1. Седнете удобно, затворете очи и 10 минути мислете за нещо приятно.
  2. Обхванете в основата лявата китка с дясната ръка.
  3. Напипайте лъчевата артерия откъм страната на дланта с показалеца, средния и безименния пръст.
  4. Пребройте ударите за 1 минута.
  5. Повторете измерването още 2 пъти и намерете средно аритметичната величина. Именно това е вашият пулс в покой.

60-80 уд/мин - пулсът е в пределите на нормата.

81-100 уд/мин - лека форма на тиреотоксикоза. По правило, на този стадий човек отслабва с 6-8 кг (10-15% от телесната маса), но се чувства сравнително добре, запазва работоспособност и може да се излекува в домашни условия под лекарски контрол.

101-120 уд/мин - тиреотоксикоза със средна тежест. Загуба на тегло - 20 кг и повече. Усилва се нервната възбудимост, потливост, тръпки по китките на ръцете, появява се силна слабост, разстройват се червата, работата започва да тежи. На такъв болен му предстои продължително лечение в болница.

121-140 уд/мин - тежка форма на тиреотоксикоза. Човек се превръща в безплътна сянка с изцъклени очи, олюлява се от слабост. Сърцето му се уморява да изпомпва кръв в бесен ритъм - за развиващата се сърдечна недостатъчност свидетелстват отоците на краката. Изисква се спешна хоспитализаци

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #пулс