Как да си направим сарми?
Как да си направим сарми? © Depositphotos


Има много вариации на сармите, но общото между тях е, че основната съставка на плънката е ориз.


Основни правила при приготвянето на сарми

Листата, в които се завива плънката, най-често са лозови или зелеви. Зелето може да е прясно или кисело, лозовите листа - пресни или консервирани. През пролетта и лятото обаче може да се възползвате и от други пресни листа - спанак, лапад, липа, лобода.

1. Предварителна обработка на листата

Листата за направата на сарми трябва предварително да обработите, за да завиете по-лесно сармите.

За сарми от прясно зеле: Изрежете дебелата средна жилка на зелевото листо и ги попарете в солена вряща вода - потвърдите за 2-3 минути, а по-нежните само минута. Извадете ги с решетеста лъжица и ги оставете да се отцедят в гевгир.

При сарми от кисело зеле се изрязва само средната жилка на листото, ако е дебела.

2. Завиване на сармите

Завивайте плънката, като я сложите в по-широкия край на листото, увиете веднъж, прехвърлите страничните крайчета и дозавиете сармата.

Лозови сарми

3. Подреждане на сармите

Редете навитите сарми плътно една до друга в по-дълбока тенджера, на дъното на която трябва да сложите специална метална поставка за сарми (с прикачени крачета служи и за готвене на пара), но може да сложите и дебелите жилки, които сте изрязали от листата или дървени шишове като решетка, за да не загорят.

Залейте с топла вода, колкото да ги покрие и ги притиснете с обърната порцеланова чиния. Захлупете тенджерата и оставете на тих огън. Сармите с кисело зеле залейте със зелев сок и вода.

Видове плънки за сарми

Основните видове сарми са два - постни и месни, но вариантите на двата вида плънки са много разнообразни. Общата съставка е оризът, който при постните сарми е и основната. Към ориза може да прибавите стафиди (предварително накиснати в топла вода и отцедени), ситно нарязани гъби, обезкостени маслини, накиснати и накълцани сухи сини сливи, орехови ядки.

  • Вкусни постни сарми стават и от ориз и зеленчуци - накълцани чушки, моркови, лук, домати.
  • Сармите с месо се приготвят от мляно или накълцано свинско, телешко, агнешко, пилешко. Към него прибавете задължителния ориз, ситно нарязан лук и по желание различни зеленчуци или сушени плодове.
  • Подправките за плънката на сармите зависят от вида листа, но общата е черният пипер.
  • Сармите от кисело зеле се подправят и с червен пипер и суха чубрица, докато към сармите от пресни листа се прибавят пресни зелени подправки - копър, магданоз, джоджен, зелен лук.

Дроб сарма – единствената от вида си, която не се завива в листа

Дроб сармата е много апетитен вариант на сармите, за който ви е необходимо агнешко було вместо листа за увиване.

  1. Приготвя се от агнешки дреболии, които се почистват добре и сваряват в солена вода.
  2. След като се отцедят от бульона и поохладят, се нарязват на ситно.
  3. Нататък действате като при плънката с месо - добавяте ориз и подправки.
  4. Най-подходящи са пресен джоджен, зелен лук и черен пипер. След това увивате плънката в парчета от накиснатото и отцедено агнешко було и нареждате в намаслена тава.
  5. Заливате с част от бульона от дреболиите и печете на фурна до зачервяване.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!